Geschiedenis Futsal Dragten
Het ontstaan
In het voorjaar van 2008 ontstond het idee om een zelfstandige zaalvoetbalvereniging op te richten. Er bleek veel draagvlak voor te zijn en velen zegden toe om lid te worden van de toekomstige vereniging. Uiteraard werd als eerste gezocht naar een passende naam. Het zou een krachtige, goede en herkenbare naam moeten worden, die vertrouwen uit zou stralen naar zowel de leden als naar mensen buiten de vereniging. Er werd gekozen voor de naam Futsal Dragten, dus met een G.
Hierin komt de vroegere spelling van de plaats Drachten naar voren, de herkenbaarheid van vandaag en de kracht voor de toekomst. Op 13 mei 2008 werden bij de notaris de documenten ondertekend en was de oprichting van Futsal Dragten een feit. De officiële presentatie vond plaats op vrijdag 15 augustus 2008. Als speciale gast was toenmalig Heerenveen-speler Michel Breuer uitgenodigd, die met het starten van een lasershow ‘de geboorte’ van Futsal Dragten wereldkundig maakte. Daarna volgde een oefenwedstrijd tegen zvv Avanti uit Stiens, die in het voorgaande seizoen met een kampioenschap gepromoveerd was naar de landelijke Eredivisie.
De start
Door de vele aanmeldingen werden vanaf het seizoen 2008/2009 maar liefst zes teams ingeschreven bij de KNVB. Velen hadden al enkele jaren ervaring met het spelen van zaalvoetbal, waarvan sommigen zelfs op hoog niveau. Met de inschrijvingen voor de tweede, derde en vierde klasse werd een mix gevormd tussen prestatie- en recreatieteams. Vol enthousiasme werd in dat jaar begonnen in de diverse competities en dat had meteen zijn uitwerking. Futsal Dragten timmerde aan de weg en meteen werd door FD2 het kampioenschap behaald in de derde klasse.
Uitbreiding
Prestaties
Zoals gezegd behaalde FD 2 in het eerste jaar meteen het kampioenschap in de derde klasse en promoveerde naar de tweede klasse. Maar ook het in de tweede klasse uitkomende eerste team mocht op basis van de prestaties promoveren. Door een herschikking in de diverse competities kwamen er enkele plaatsen vrij in de eerste klasse. Dat deze promotie niet onverdiend was, bleek meteen aan het eind van het seizoen. Futsal Dragten 1 werd kampioen en dus volgde een promotie naar de Hoofdklasse. Maar ook de andere teams lieten van zich horen. Zowel Futsal Dragten 3, 4 en de al eerder genoemde A-junioren vierden in het voorjaar van 2010 hun kampioenschap.
Gedurende de tijd wisselden de teams regelmatig in de rangschikking. In de afgelopen jaren waren er meerdere kampioenschappen te vieren en door de daaruit voortvloeiende promotie moesten andere teams plaats maken. Zo werden de A-junioren in 2010 kampioen en in de 3e klasse herbenoemd tot Futsal Dragten 5. Een aantal toenmalige jeugdleden speelt nog steeds in dit team en met de aanwas van nieuwe spelers is men ondertussen opgeklommen tot FD 2, spelend in de Hoofdklasse (seizoen 2017/2018).
Waardering
Futsal Dragten hecht er waarde aan om de diverse teams bij kampioenschappen in het zonnetje te zetten. Een kampioenschap wordt gevierd met het aanbieden van een heuse kampioenschaal, die een prominente plaats krijgt aan de muur van sporthal 'De Drait', de thuishaven van Futsal Dragten. In deze sporthal beschikt Futsal Dragten over een heuse FD-hoek, zodat de herinnering aan het kampioenschap blijvend zichtbaar is. Het is vervolgens mooi te noemen, dat andere teams hiervan een dusdanige spirit krijgen om ook te strijden voor de hoogste plaats in hun competitie. Of, zoals door spelers van meerdere teams wordt gezegd: "Wij willen niet alleen kampioen worden, wij willen óók zo'n schaal aan de muur!".
Huidige situatie
In het seizoen 2017/2018 komt Futsal Dragten met acht teams uit in de verschillende klassen van de KNVB-competitie. Daarbij is het eerste team al enkele jaren actief in de Landelijke Topklasse. Maar ook de opmars van het huidige Futsal Dragten 2 en het constant meedoen om de bovenste plaatsen door FD 3 in de eerste klasse verdienen genoemd te worden.
Verder speelt Futsal Dragten 4 op dit moment in de derde klasse en de overige vier teams komen uit in de vierde klasse. Enkelen daarvan strijden voortdurend mee om het kampioenschap en zouden het verdienen om op basis hiervan een klasse hoger te acteren.