Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

Beslissingen vallen veelal in de laatste minuut

Gepubliceerd op 09-12-2023

Met twee wedstrijden op maandag en maar liefst vijf op de vrijdagavond kwamen deze week alle teams binnen de lijnen. FD 1 en FD 4 beten met uitwedstrijden het spits af.

 Futsal Dragten 4 reisde maandagavond naar Stiens, waar ze werden opgewacht door Avanti 2. Beide teams vinden we terug in de middenmoot van de 1e klasse en dus was een overwinning het enige wat telde. Dragten begon uitstekend aan de wedstrijd en nam hierin een 0-2 voorsprong. Daarna nam Avanti de regie over en nog voor rust was de stand met 2-2 weer rechtgetrokken. Na de hervatting dachten de gastheren afstand te kunnen nemen door een 5-3 voorsprong te nemen. Bij Dragten werden de ruggen gerecht en Avanti liep in de spreekwoordelijke val. De achterstand werd omgebogen naar 5-6 en aan het eind van de wedstrijd kon men, mede door een Stienser rode kaart, de wedstrijd uitspelen en met 5-7 de winst veiligstellen.

Tegelijkertijd was Futsal Dragten 1 in Sportcentrum Kardinge (Groningen) op bezoek bij PKC’83 2. Dit werd een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft was voor Dragten gewoonweg goed te noemen. Met geconcentreerde precisie werd verhinderd dat PKC het spel kon maken en met enkele snelle uitbraken werd de eerste helft met 0-3 afgesloten. Na de korte pauze kantelde de wedstrijd volledig. PKC’83 wilde opnieuw het voortouw nemen en dit keer lukte hen dat wel. Dragten raakte de voorsprong kwijt en door enkele onbegrepen beslissingen van de scheidsrechter ook de concentratie. Dragten liep daarna achter de feiten aan en moest toezien hoe de punten na de 6-4 nederlaag in Groningen achterbleven.

De vrijdagavond begon met de wedstrijd tussen Futsal Dragten 8 en Nieuw Roden 7. Dit werd een opvallende wedstrijd, die gekenmerkt werd door de doelpunten in de eerste en laatste minuten van beide helften. FD 8 keek al binnen drie minuten tegen een 0-2 achterstand aan en de vijftig seconden later volgende 1-2 werd, ook al binnen de minuut, gevolgd door de 1-3 van Nieuw Roden. Daarna bleef het opvallend stil, wat doelpunten betreft. De gasten drongen veel aan, hadden meer dan een handvol doelpogingen, maar tot een uitbreiding van de score kwam het niet. Het duurde tot de 24e minuut voor er weer een doelpunt viel te noteren. Dragten kwam plots terug in de wedstrijd en enkele seconden voor rust doelpuntte men nog eens: 3-3. De tweede helft begon identiek als een klein half uurtje daarvoor. Nieuw Roden ontfutselde de bal en binnen twintig seconden na de hervatting verdween de bal tegen de touwen. Deze 3-4 bleef ook weer lang staan. Nieuw Roden probeerde op allerlei manieren de score uit te breiden, maar was daarin te gehaast. Dragten had ook al de nodige kansen gehad en beloonde zichzelf met een nieuwe gelijkmaker (37e min). De wedstrijd leek met deze 4-4 afgesloten te worden, maar Dragten kreeg nog één kans. Met een goede balcontrole en het op het verkeerde been zetten van de keeper wist FD alsnog voor de winnende treffer te zorgen: 5-4.

Daarna was het de beurt aan Futsal Dragten 3. Als gastheer van Avanti 1 uit Stiens werd een goede wedstrijd op de mat gelegd, die in een hoog tempo werd gespeeld. Na wat speldenprikken over en weer nam Dragten de openingstreffer voor haar rekening, even later gevolgd door de gelijkmaker. Maar alsof dit een vergissing leek, nam Dragten het heft in handen en liep nog voor rust uit naar een geruststellende 4-1. Avanti werd onrustiger, vooral na de 5-1 in de 30e minuut, maar wist twee minuten later toch voor 5-2 te zorgen. Met twee Dragtster doelpunten vlak na elkaar kon men de overwinning al bijna ruiken. Een lichte vorm van concentratieverslapping hielp Avanti aan ook twee goals, die Dragten niet zenuwachtig maakten. Met nog zo’n twee minuten te gaan ontstond er ineens commotie, nadat een speler van Avanti was bestraft met een gele kaart vanwege commentaar op de leiding. Iedereen van Avanti vond er iets van en het tonen van nog enkele gele kaarten hielp ook niet echt tot het herstellen van de rust. De scheidsrechter besloot daarop om de wedstrijd te beëindigen. De 7-4 voorsprong is hierdoor nog geen eindstand.

Bij Futsal Dragten 7 tegen Stânfries 1 (Appelscha) ging het er veel rustiger aan toe. Beide teams troffen elkaar dit seizoen voor de tweede keer. De allereerste competitiewedstrijd van dit seizoen was geëindigd in 3-4 voor Dragten en uiteraard zinden de gasten op revanche. Dat lukte in eerste instantie niet echt. Men probeerde de 1-0 (8e min.) teniet te doen, maar diverse pogingen strandden door uitstekend ingrijpen van de Dragtster keeper en zijn verdedigers. Het lukte ook Dragten niet om de minieme voorsprong te vergroten, met als gevolg dat met deze stand ook gerust werd. In de tweede helft begon Stânfries nog meer aan te vallen en dat resulteerde in de -terechte- gelijkmaker. En opnieuw ging het spel over en weer en de vele kansen konden niet gepromoveerd worden tot doelpunten. In de 41e minuut werd een Dragtster voorzet pardoes door een eigen speler achter zijn keeper het doel in gewerkt: 2-1. Om daarin de stand ook gelijk te trekken, doelpuntte ook Dragten in eigen doel en de 2-2 stond op het bord. Stânfries hanteerde het motto “er-op-en-erover” en in de 50e minuut slaagde men daarin met de 2-3. In een allerlaatste poging om alsnog de gelijkmaker te bewerkstelligen, ging de Dragtster keeper mee naar voren. Het lege doel werd in de allerlaatste seconde gevuld met de wedstrijdbal: 2-4.

Futsal Dragten 2 beleefde met de wedstrijd tegen Inter Maluku ook de tweede ontmoeting van het seizoen. Was de eerste wedstrijd in sporthal De Drait met een 4-4 gelijkspel afgesloten, nu was er de confrontatie in sporthal De Brinkhof in Norg. Daarin bleken de gastheren gedurende de wedstrijd de bovenliggende partij te zijn. Vol overgave werden de Dragtster aspiraties omzeild met snelle tegenstoten, wat een 3-0 ruststand opleverde. In de tweede helft wisten beide teams nog driemaal te scoren, waarmee de gastheren met deze 6-3 de overwinning konden vieren.

In de competitie van Futsal Dragten 5 heeft zich iets unieks voorgedaan. Schreven we twee weken geleden over de eerste overwinning van het seizoen (op Futsal Heerenveen 2) en een week later blijkt dat Heerenveen zich vrijwillig heeft laten degraderen naar de 3e klasse om daar ijskoud opnieuw te beginnen. De verbazing overheerst dat dit zomaar midden in het seizoen kan, maar hierdoor zijn die drie punten weer als sneeuw voor de zon verdwenen. In de uitwedstrijd tegen zvv Balk 1 was er geen eer te behalen. De gastheren gingen furieus van start en gaven FD geen kans om goed in hun spel te komen. Ondanks hun goede bedoelingen lukte het Dragten niet om het net te vinden. Met een overduidelijke 7-0 nederlaag werd Balk weer verlaten.