Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

Bijna onmogelijke opdracht voor vijftal Futsal Dragten

Gepubliceerd op 14-01-2023

Natúúrlijk was er woensdagavond de teleurstelling. Natúúrlijk wilde Futsal Dragten 4 graag de finaledag bereiken op de Open Friese Kampioenschappen (OFK) Zaalvoetbal in Franeker. Wetende, dat tussendoor op vrijdagavond ‘nog even’ een bekerwedstrijd gespeeld moest worden. Die finaledag werd op een haar na gemist door de derde plaats in de poule. Toch mocht Dragten deelnemen door de afmelding van Sneek Wit Zwart, die tweede was geworden.

Amper dertien uren na de bekerwedstrijd stonden de mannen van FD 4 al weer binnen de lijnen voor de eerste van drie wedstrijden in de tussenpoule. Maar het team was verre van compleet. Een ingelaste oefenwedstrijd in de stromende regen tussen het tweede en derde team van hun veldvereniging werd door hun trainers als belangrijker gezien. Het gevolg hiervan was, dat men met slechts vijf man kon afreizen naar sportcomplex De Trije.

In de eerste wedstrijd van 17 minuten stond Broekster Boys (veld) aan de overkant van het speelveld. In de wetenschap dat FD geen wisselspelers had, probeerde men volop druk te zetten. Dat leverde de Boys in de 3e minuut de 0-1 voorsprong op, in dezelfde minuut gevolgd door nóg een doelpunt. Daarna had Dragten de zaakjes achterin goed voor elkaar en ondanks verwoede pogingen van Broekster Boys om de marge te verhogen, slaagde men daarin niet. De afwezigheid van verse krachten tijdens de wedstrijd werd aan het eind merkbaar: het lukte Dragten niet om tot score te komen. Eindstand: 0-2.

Terug in de kleedkamer zag je uitsluitend vermoeide gezichten. Na enkele minuten ging de knop al weer om en werd vol goede moed toegewerkt naar de tweede wedstrijd tegen Leovardia uit Leeuwarden. Zij hadden hun eerste wedstrijd met 0-4 verloren van Puinhoop United uit Heerhugowaard. Dus was een overwinning voor beide teams een must en dat was zichtbaar in de wedstrijd, met goed spel van beide teams en kansen over en weer. Alsof van vermoeide benen geen sprake was, kwam Dragten in de 12e minuut op voorsprong door knap ontfutselende kwaliteiten op het middenveld met daarna een pass op links naar de vrijstaande medespeler: 1-0. Twee minuten later werd de stand weer gelijkgetrokken en in de laatste minuten kwam de Leeuwarder keeper mee naar voren. Het lukte Dragten vervolgens niet om van verre afstand de bal in het lege doel te schieten. De drie pogingen gingen alle rakelings naast. Beide teams zouden de wedstrijd met 1-1 afsluiten, maar met een ultieme poging in de laatste seconde(!) lukte het Leovardia om alsnog de 2-1 op het bord te zetten.

Omdat Puinhoop United enigszins verrassend met 3-1 had verloren van Broekster Boys, was na enig rekenwerk duidelijk dat Futsal Dragten nog steeds een klein kans had om door te gaan. Daarvoor zou in de laatste poulewedstrijd een 3-0 overwinning nodig zijn, er van uitgaande dat Broekster Boys ook haar derde wedstrijd zou winnen.

Met het bijeen rapen van alle hoop en krachten begon men aan de wedstrijd en deed Dragten niet onder voor de Noord-Hollanders. In de 8e minuut werd misschien wel het mooiste doelpunt van het hele toernooi gemaakt. Een verre pass van Dragten vanuit het achterveld ging precies richting de vrijstaande spits, die de bal zonder nadenken met een halve omhaal in de lucht achter de verbouwereerde keeper tegen het net deed belanden. Dragten speelde geconcentreerd en zag na een goed opgezette aanval de bal net naast de verkeerde kant van de paal gaan. United kreeg in de gaten, dat er wat moest gebeuren. Men ging aanvallender spelen en dat leidde in de 14e minuut tot de 1-1. Het werd nog wel even oppassen voor de Dragtsters, maar uitstekend teamwerk voorkwam een derde nederlaag. Gemoedelijk werden na afloop de handen geschud en waren beide teams tevreden met deze puntendeling.

Ondanks de uitschakeling op deze zaterdagochtend kan Futsal Dragten terugkijken op een geslaagd toernooi. Met goed spel, zowel op woensdag als zaterdag, heeft Futsal Dragten laten zien dat men het andere teams behoorlijk lastig kan maken. En meerdere complimenten zijn op zijn plaats, als we in ogenschouw nemen dat op vrijdagavond al een moeilijke bekerwedstrijd was gespeeld en een halve etmaal later zonder wisselspelers werd aangetreden voor driemaal zeventien minuten hoogstaand voetbal! Het leek een onmogelijke opdracht, die dan toch maar mooi voltooid werd.

Klasse gewerkt, guys!