Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

De laatste vrijdag in De (oude) Drait...

Gepubliceerd op 30-04-2022

We schrijven vrijdag 29 april 2022. Met de nodige weemoed worden de laatste wedstrijden in onze geliefde sporthal De Drait gespeeld, voor hij vanwege nieuwbouw tegen de grond gaat.

Veel spelers hebben sinds de oprichting van Futsal Dragten in 2008 hun wedstrijden in het rood-zwarte tenue gespeeld en een aantal van hen ook vier jaar daarvoor in het geel-blauw van SCS-zaal, de voorloper van Futsal Dragten. Sterker nog, er zijn er bij die in hun jonge jaren deze geweldige sporthal al betraden in hun lagereschooltijd tijdens de gymnastieklessen. Dan zal het even slikken zijn geweest, toen men in de afgelopen weken voor de laatste keer naar buiten liep.

Met vier thuis- en drie uitwedstrijden op deze gedenkwaardige dag leek het of bij de teams een aantal spelers al voorafgaande aan hun wedstrijd afscheid had genomen van de zo vertrouwde omgeving. Maar als reden kan ook aangevoerd worden, dat we midden in de voorjaarsvakantie zitten en het daardoor behoorlijk zoeken was naar voldoende spelers. Dat kreeg zijn weerga in het verloop van de wedstrijden en de uiteindelijke uitslagen.

Futsal Dragten 10 hoefde niet ver te reizen voor hun uitwedstrijd. Aan de andere kant van de fietsbrug staat de SnijNoord-hal en daar stond Drachtster Boys 2 klaar voor de vroege vrijdagavondwedstrijd. Het lukte Dragten niet om de wedstijd naar zich toe te trekken en met de 6-2 bleven de punten achter in de ‘korfbalhal’.

Futsal Dragten 7 sprong in de auto’s op weg naar Zevenhuizen om aan te treden tegen het plaatselijke 2e team. Een enigszins afwachtend begin veranderde al snel in een aantrekkelijke wedstrijd en met 1-4 kon er geruststellend even worden overlegd. In de tweede helft werd het verschil in doelpunten nog iets verder uitgebreid en konden de drie wedstrijdpunten worden meegenomen naar Drachten na de 3-8 overwinning.

Het team dat misschien wel het meest gehavend aan hun wedstrijd begon, was Futsal Dragten 4. Het was niet gelukt om genoeg spelers van andere teams mee te krijgen voor hun wedstrijd tegen uitgerekend ONR. Hoewel er nog een behoorlijk aantal wedstrijden gespeeld moeten worden, zal men met -tot nu toe- slechts drie verliespunten waarschijnlijk het kampioenschap wel naar zich toe trekken. De zelfs in het zaalvoetbal ongebruikelijke 19-2 uitslag deed behoorlijk pijn.

In de legendarische eigen sporthal stonden vier wedstrijden op het programma. Allereerst stond Futsal Dragten 9 klaar voor hun wedstrijd tegen Drs. Vijfje 17. Ondanks een beperkt aantal spelers werd er een mooie wedstrijd van gemaakt en had men eigenlijk geen kind aan de Groninger studenten, die overigens ook met een minimaal aantal spelers het veld betraden. Met een 4-1 ruststand werd al redelijk eenvoudig een voorschot genomen op de aanstaande driepunter en na de uiteindelijke 10-5 overwinning werd dat ook bewerkstelligd.

Daarna was het de beurt aan Futsal Dragten 6. Ook hier was het aantal spelers minimaal en op het laatste moment kon nog een speler van FD 9 aan de spelerslijst worden toegevoegd. Nieuw Roden 2 was te gast en zij namen in de 1e helft met 1-4 al een ruime voorsprong op de Dragtsters. In het tweede bedrijf kwam Dragten echter sterk terug en met drie goals in een kort tijdsbestek stond het met 4-4 ineens weer gelijk. Toch bleven de punten niet in De Drait. Nieuw Roden wist in het vervolg toch nog eenmaal te scoren en trok daarmee de overwinning naar zich toe.

Futsal Dragten 1 herinnerde zich nog de enigszins verrassende uitoverwinning (3-8) van begin vorige maand bij Futsal Frisia uit Leeuwarden. Dat deden de ‘Liwadders’ ook en waren duidelijk op jacht naar een revanche. Vanaf het begin werd de thuisploeg onder druk gezet en daar was maar moeilijk onderuit te komen. De 3-5 halverwege de wedstrijd was niet onoverkomelijk, maar Frisia had de zaken goed voor elkaar. Men wilde laten zien dat die eerdere nederlaag een vergissing was geweest. Toch liet Futsal Dragten zich in de tweede helft niet onbetuigd en deed er alles aan om toch nog een goed resultaat te behalen. Misschien vanwege het ontbreken van meerdere spelers had men aan het eind van de wedstrijd de kracht niet om de 5-7 nederlaag te voorkomen.

Futsal Dragten 3 had de twijfelachtige eer om als laatste team in sporthal De Drait op te treden. Met vv Oosterwolde 1 als tegenstander gold hier eigenlijk ook hetzelfde als bij FD 1: de herinnering aan de eerste wedstrijd die al in september was gespeeld. Destijds zegevierde Dragten met een eenvoudige 2-5, nu waren de rollen omgedraaid. Met de 1-1 ruststand kon het nog alle kanten op, maar aan het eind van de wedstrijd gaf het scorebord een bijna gelijke stand aan als ruim een half jaar geleden: 2-4.

En zo kwam er een einde aan veertien jaar zaalvoetbal in deze heerlijke sporthal. Futsal Dragten zal voor de rest van het seizoen uitwijken naar het Sportcentrum en ook het komende seizoen zullen daar alle wedstrijden worden gespeeld. Samen met ONT/CHZ gaat Futsal Dragten van de hele vrijdagavond een zinderende voetbalavond maken. Daarnaast zullen voor FD ook op de woensdagavonden wedstrijden gepland worden. Het wordt een overbruggingsjaar, want nu al wordt uitgekeken naar de periode daarna. Futsal Dragten keert eind 2023 terug naar De Drait en als vanzelfsprekend blijft ook dan de vrijdagavond de mooiste avond van de week!

Vanaf deze plek willen we de beheerder Simon Klaster en zijn meer dan uitstekende (vrijwillige) medewerker Anton ‘Truike’ de Vries danken voor veertien (plus vier) geweldige voetbaljaren. Jullie waren en blijven dé toppers van De Drait!