Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

De sprokkelmaand is begonnen

Gepubliceerd op 03-02-2024

De maand februari wordt ook wel ‘sprokkelmaand’ genoemd. Hoewel de officiële betekenis een heel andere is, zou je het ook kunnen uitleggen als “het sprokkelen van punten”. Dat was op deze eerste vrijdag van februari in ieder geval de bedoeling, waarbij alle teams in actie kwamen.

Als eerste kwam Futsal Dragten 5 binnen de lijnen. Na de sensationele winst van vorige week was men erop gebrand om deze lijn voort te zetten. Daarvoor zou de nummer vier van de ranglijst, Zevenhuizen 1, verslagen moeten worden. Werd de uitwedstrijd nog met duidelijke cijfers (7-1) verloren, nu was het een heel andere wedstrijd. Sterker nog, Dragten nam het voortouw en stond halverwege de eerste helft op een terechte 2-0 voorsprong. Nog voor rust zorgden de gasten echter voor de aansluitingstreffer. De tweede helft was nog maar enkele minuten oud, toen Zevenhuizen met de 2-2 volledig terugkwam in de wedstrijd. Men nam, mede door wat vermoeidheid bij de Dragtsters, enigszins de regie in de wedstrijd over en kwam met een derde doelpunt voor het eerst op voorsprong om daarna ook voor 2-4 te zorgen. Het werd vervolgens stuivertje wisselen wat de kansen betreft. Zevenhuizen probeerde de aanvalsdrang te verijdelen en slaagde daarin met de nodige moeite. In de laatste minuten werd bij Dragten nog van keeper gewisseld om de 4-5 achterstand teniet te doen. Daarin slaagde men net niet.

Daarna was het de beurt aan Futsal Dragten 1, dat vv Westerkwartier 1 ontving. In de wetenschap dat de gasten dit jaar nog puntloos waren, zou een overwinning tot de mogelijkheid kunnen behoren. Dat liep echter anders. Met behoudend en compact spel trad Westerkwartier ten strijde en dat wierp zijn vruchten af. In de 8e minuut werd een gevaarlijk lijkende Dragtster aanval afgeslagen, waarna men razendsnel de overkant bereikte en voor 0-1 zorgde. Vlak voor rust werd het zelfs 0-2 na een knap lobje over de uitkomende keeper. In de rust werden de koppen bij elkaar gestoken voor overleg en dat pakte in eerste instantie goed uit voor Dragten. Al snel na de hervatting viel de 1-2 en de thuisclub aasde op meer. Het lukte echter niet om de keeper de verschalken. In de 45e minuut viel de beslissing, hoewel deze op (zeer) dubieuze wijze tot stand kwam. Iedereen in de sporthal had gezien dat de bal ruimschoots de zijlijn was gepasseerd, maar ondanks het appelleren liet de scheidsrechter doorspelen, waarna Westerkwartier zelfs de 1-3 mocht scoren. Protesten tegen het toekennen van het doelpunt leverde ook nog een gele kaart op, waarna duidelijk was dat een verloren wedstrijd werd gespeeld. Het belegeren van het vijandelijke doelgebied in de laatste minuten van de wedstrijd leverde geen wijziging meer op in de stand.

Futsal Dragten 3 kon goede zaken doen, als men Drs. Vijfje 3 pootje kon lichten en daarmee het onderlinge verschil op zes punten brengen. De Groninger studenten hadden zich waarschijnlijk een andere wedstrijd voorgesteld, want de Dragtsters gingen zeer voortvarend van start. Al binnen twee minuten stond de 1-0 op het bord, even later gevolgd door een verdubbeling van de score. Drs. Vijfje kon daar niet echt iets tegenoverstellen en omdat ook de Dragtster keeper zijn werk uitstekend deed, kon men de achterstand niet verkleinen. Zelfs een makkelijk gegeven strafschop was niet aan hen besteed. De zes metertrap werd gekeerd en ook uit de rebound kon niet worden gescoord. Dragten had het heft in handen en zorgde voor een geruststellende 3-0 ruststand. De 3-1 vlak na rust was enigszins onverwacht, maar door geconcentreerd te blijven spelen, was er geen man over boord. Dragten breidde de score daarna uit naar 5-1, alvorens Drs. Vijfje met een knap doelpunt weer iets terug deed. Vlak voor tijd kwam met de 6-2 de eindstand op het bord.

Voor Futsal Dragten 7 waren na afloop van hun wedstrijd de druiven zuur. Maar dan ook écht zuur! Men speelde tegen Futsal Marum 3 een goede wedstrijd en kwam in de eerste helft op een comfortabele 3-0 voorsprong. Dit was voor de nummer drie van de ranglijst uiteraard een flinke tegenvaller en in de tweede helft werd door hen het roer volledig omgegooid. Onder het motto ‘alles-of-niets’ werd de druk opgevoerd en al snel kwam men tot scoren. Na de 3-2 in de 30e minuut begonnen bij Dragten de zenuwen op te spelen en dat is nooit een goed teken. Marum maakte er goed gebruik van en kwam na de gelijkmaker met de 3-4 zelfs op voorsprong. Ondanks meerdere pogingen lukte het de thuisploeg ineens niet meer om tot score te komen en moest tegen het eind van de wedstrijd nogmaals twee goals toestaan. Op basis van de -vooral in de eerste helft- prima gespeelde wedstrijd stond FD 7 jammer genoeg met lege handen.

Voor de drie uitwedstrijden gaan we eerst naar het noorden van Drenthe. Daar werd Futsal Dragten 4 ontvangen door Roden 1. Over deze wedstrijd kunnen we kort zijn. Wat er ook werd geprobeerd, niets lukte tot frustratie van meerdere spelers. Men had de hele wedstrijd het nakijken en ondanks alle goede bedoelingen lukte het niet om het net te vinden. Dat deed Roden maar liefst zeven keer.

Tegelijkertijd speelde Futsal Dragten 8 bij TLC 5. Samen met de clubgenoten van team 7 en ONT/CHZ 5 is ‘dit 5e kandidaat om het kampioenschap in de 4e klasse 5 te behalen. Met FD 8 als gasten wist men dat het misschien wel een lastige wedstrijd zou kunnen worden. Beide teams hielden zich vanaf het begin goed in evenwicht, waarbij TLC 5 gedurende de eerste helft iets effectiever was dan de gasten uit Drachten. Met 5-3 werd er even gepauzeerd en de tweede helft beloofde eenzelfde beeld. Ondanks de mogelijkheden kwam het echter niet tot een wijziging in de stand: de hele tweede helft was doelpuntloos.

De verre reis van Futsal Dragten 2 naar Hoogeveen zou een driepunter op moeten leveren, als we naar de stand kijken. Gastheer Tunas 1 bezet de laatste plaats in de Hoofdklasse H en Dragten zou de koppositie in het rechter rijtje kunnen innemen. De wedstrijd verliep voor de gasten zoals gehoopt. Men was de bovenliggende partij en begon na de 1-3 ruststand vol goede moed aan de tweede helft. Daarin scoorden de teams beiden driemaal, wat dus de 4-6 eindstand opleverde. De terugreis naar Friesland werd met een voldaan gevoel afgelegd.

De komende week komen vier teams in actie, waaronder FD 1. Zij reizen opnieuw naar Urk voor het korte vervolg van de bekerwedstrijd tegen zvv Urk 2 en FD 4 probeert in een thuiswedstrijd ook de kwartfinale te bereiken door WMC 3 (Winschoten) te verslaan.