Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

De vlag in top bij Futsal Dragten!

Gepubliceerd op 08-04-2018

Wat een vrijdag! Wat een spanning! Maar, o zo mooi!
Een half uurtje nadat Futsal Dragten 1 haar thuiswedstrijd was begonnen tegen Real Camaradas, stonden de mannen van het tweede team klaar voor hun wedstrijd tegen Exstudiantes Groningen. Inzet was niets meer of minder het kampioenschap in de Hoofdklasse en daar was uitsluitend een overwinning voor nodig.
Weer een half uur later, dus ná FD 1, stond de derby Futsal Dragten 3 - Drachtster Boys 1 uit de eerste klasse op het programma. Doordat de naaste belagers, o.a. Futsal Frisia 2, SC Flamingo 2 en Futsal Buitenpost, de afgelopen weken opvallend genoeg veel punten  hadden verloren, zou bij minimaal een gelijkspel ook voor FD 3 de vlag omhoog kunnen.

FD 2 herinnerde zeker nog de thuiswedstrijd tegen de Groningers. Twee maanden geleden behaalde men ternauwernood een 7-6 overwinning na een strijd op zeer hoog niveau en een winnend doelpunt in de laatste minuut. Ondanks hun bescheiden plaats in de middenmoot is Extudiantes een moeilijk te bespelen team en de mannen waren daar opnieuw voor gewaarschuwd. Voor Futsal Dragten 3 zou een nieuwe overwinning op 'de buren' geen probleem moeten zijn: vorige week was de uitwedstrijd redelijk gemakkelijk met 0-3 gewonnen.

Hoe werden deze wedstrijden vanuit de sporthal in Drachten beleefd?
Vanuit Groningen kwam even na half negen het eerste bericht binnen: 0-1 in de 2e minuut. Een goed begin is.... eh... niet altijd het beste. Want een kleine twintig minuten later stond FD 2 plots met 3-1 achter! Te veel spanning bij de mannen? Dat zal toch niet? Gelukkig kwam men niet lang daarna terug tot 3-2 en even later kon de korte pauze benut worden voor overleg.
Om 21.05 uur begon ook voor Futsal Dragten 3 de kampioenswedstrijd. En ook hier viel al snel de 1-0. Drachtster Boys liet het er niet bij zitten en ging met veel passie direct op jacht naar de gelijkmaker.
Melding uit Groningen: in de 30e minuut is de stand gelijkgetrokken. De 3-3 gaf weer hoop, die drie minuten later weer enigszins vervloog: 4-3.
En hoe ging het ondertussen in De Drait? Drachtster Boys kreeg loon naar werken en zorgde voor 1-1. Dat liet FD 2 zich toch niet gebeuren? Men zette weer aan en twee minuten later eindigde een 'poeier-van-afstand' tegen de touwen en dus was er weer de voorsprong voor FD 3.
Ondertussen waren er weer twee berichten binnen. Binnen 60 seconden was er tweemaal gescoord en de achterstand omgezet in een 4-5 voorsprong, om niet lang daarna zelfs de 4-6 aan te tekenen. Nog 11 minuten te gaan...
'Piep-piep', bericht uit Groningen: de spanning is te snijden, want Exstudiantes scoort de 5-6. Ze geven zich blijkbaar niet gewonnen. Maar in de 47e minuut is de marge weer vergroot naar twee.
FD 3 gaat de rust in met de 2-1 voorsprong. Er is eigenlijk niet zo veel aan de hand, maar er wordt gehamerd op alertheid. Nog maar even een slok water en opmaken voor het tweede bedrijf.
Maar hoe is het eigenlijk is Groningen? De wedstrijd moet nu toch al afgelopen zijn? Is het 5-7 gebleven? Het verlossende bericht komt om 21.35 uur binnen: een foto van de kampioenen, die zojuist de schaal in ontvangst hebben genomen! Het is gelukt! Wát een prestatie!

Futsal Dragten 3 krijgt na de hervatting al binnen anderhalve minuut de gelijkmaker om de oren. Het woord 'derby' doet zijn naam eer aan en de wedstrijd is het aanzien meer dan waard. De Boys worden brutaler en nemen in de 34e minuut zelfs een voorsprong. Hier was door de thuisploeg niet op gerekend en de ietwat behoudende speelstijl wordt overboord gegooid. Met de nieuwe aanvalsdrift komt men gevaarlijk dichtbij de 3-3, maar het noodlot lijkt toe te slaan. Drachtster Boys komt op 2-4. Ai... ai... ai...
Weg kampioenschap? Nog zeven minuten. De nieuwe aftrap. Even kijken, aanval produceren en BAM! Daar is de 3-4! Nog één goal nodig. Drachtster Boys trapt af. Ze twijfelen. En twijfel is nooit goed. Binnen de minuut staat daar de 4-4 op het bord. Dus toch.
Maar wat kunnen zes minuten dan lang duren. Beide teams gaan nog vol voor de winst en het is aan beide keepers te danken, dat er geen wijziging meer kwam in de stand. Futsal Dragten is ontsnapt aan een nederlaag, maar het gejuich na het laatste fluitsignaal is er niet minder om!
Al hossend springen ze door de zaal om even later de kampioenschaal in ontvangst te nemen. Toen daarna werd verteld, dat een half uurtje eerder ook FD 2 kampioen was geworden, duurde het nog wel even voor het weer rustig werd.

Twee kampioenen! Twee nieuwe schalen aan de FD-muur! Wat een vrijdag!
Zonder FD 3 tekort te doen, mag de prestatie van Futsal Dragten 2 als zeer bijzonder worden bestempeld. Vorig seizoen speelde men in de eerste klasse en werden daar de terechte kampioen. Nu, in de Hoofdklasse, deed men vanaf het begin direct weer mee om de bovenste plaatsen en dat werd het hele seizoen volgehouden met een kampioenschap als uiteindelijk resultaat. Wat een prestatie!
En met het kampioenschap van Futsal Dragten 3 kunnen volgend seizoen twee teams worden ingeschreven in de Hoofdklasse. Helaas voor FD 2 volgt er geen promotie naar de Topklasse, omdat FD 1 daar al in speelt. En twee teams in één Topklasse is niet mogelijk. FD 2 zal dus opnieuw uitkomen in de Hoofdklasse I. Futsal Dragten 3 zal komend seizoen worden ingedeeld in de Hoofdklasse H.
Maar dat is pas over een vijf maanden. Eerst maar een feestje vieren.