Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

Dubieuze penalties nekken FD 2

Gepubliceerd op 15-01-2013

Het leek zo mooi. Een 1-3 voorsprong bij rust voor de rode lantaarndrager tegen de koploper. Maar in de tweede helft werd de druk groter en letterlijk in de slotseconde verstevigde de lijstaanvoerder de koppositie. Het werd 5-4. We hebben het over de wedstrijd Grijpskerk 1 tegen Futsal Dragten 2.

De gasten namen al direct het initiatief en dat leverde al binnen twee minuten via Thommy Saija de 0-1 op. Toen even later een strakke pass van Giso Boelens voor de voeten van Blend Barzinghi terechtkwam, was het eenvoudig om de 0-2 binnen te tikken. Futsal Dragten speelde beheerst en had verdedigend de zaken prima onder controle. Grijpskerk probeerde het daardoor met afstandschoten, maar daarmee werd geen gevaar gesticht. En anders was daar wel de zeer attent keepende Jelmer Hoekstra, die zijn doel schoon hield. In de 8e minuut werd een intrap van Gosse Annema door Barzinghi breed gelegd op Thommy Saija, die met een schuiver voor een comfortabele 0-3 zorgde. Halverwege de eerste helft werd de druk van de thuisploeg groter, maar Dragten stond zijn mannetje. Zeer beheerst werden eventuele aanvallen onschadelijk gemaakt en kon worden uitverdedigd. FD was duidelijk de bovenliggende partij en doelpogingen van Joost Pragt en Wietze Moedt werden gekeerd of gingen net naast. Vlak voor rust kwam Grijpskerk tot scoren. In de 23e minuut werd een corner teruggelegd en met een strak schot verdween de bal in de linkerbovenhoek: 1-3.

De tweede helft kende een heel ander beeld. Logischerwijs wilde Grijpskerk het tempo verhogen en meer druk zetten om op die manier de stand een ander aanzien te geven. Helaas speelde de tot dat moment uitstekend leidende scheidsrechter een rol in het verdere verloop van de wedstrijd. Joost Pragt werd in de 38e minuut tot ieders verbazing schuldig bevonden aan licht duwwerk, waardoor Grijpskerk via een penalty de kans kreeg om op 2-3 te komen. Jelmer Hoekstra was kansloos bij het harde schot en even later kwamen de gastheren zelfs op gelijke hoogte door een snelle counter met een doelpunt af te ronden. Op dat moment kreeg Dragten de indruk benadeeld te worden. Zichtbare overtredingen aan Grijpskerker zijde werden niet meer gezien en dus niet afgefloten en in de 43e minuut werd Giso Boelens zelfs met een tijdstraf naar de kant gestuurd na een onschuldig lichaamscontact met zijn directe tegenstander. Er volgde opnieuw een strafschop en ook die werd onberispelijk ingeschoten. Maar amper een minuut later beantwoordde Wietze Moedt deze tegenvaller met een schitterende actie door twee man op het verkeerde been te zetten en ook de keeper de verkeerde hoek in te sturen: 4-4. In de laatste minuut kwam Dragten nog bijna tot winst, maar de keeper wist met enige moeite redding te brengen. De scheidsrechter had al enkele keren op zijn klok gekeken, maar toch liet hij doorspelen. Een laatste aanval van Grijpskerk mocht doorgaan en dat was voor Dragten net te veel van het goede. Een slimme voorzet werd tot doelpunt verheven, waarna meteen voor het eind van de wedstrijd werd gefloten.

Futsal Dragten 2 speelde een uitstekende wedstrijd en ondanks het verschil op de ranglijst was men over het geheel gezien de betere partij. Door twee zeer gemakkelijk (lees: onterecht) gegeven penalty’s kwam Grijpskerk terug in de wedstrijd en zwijnde met de laatste goal ver in de extra tijd. Futsal Dragten kreeg duidelijk te weinig.