Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

Einde van een tijdperk

Gepubliceerd op 01-05-2022

Iedereen kent het gezegde “Aan alles komt een eind”. Op vrijdagavond 29 april 2022 zijn de laatste competitiewedstrijden gespeeld in de ‘oude’ sporthal De Drait.

Veertien jaar geleden werd de vereniging Futsal Dragten opgericht. De vereniging was een voortzetting van de zaalvoetbalafdeling van omni-vereniging SCS, die haar wedstrijden in sporthal De Drait afwerkte. Mede door bemiddeling van de toenmalige voorzitter van SCS, Simon Klaster, die inmiddels het beheer van sporthal De Drait had overgenomen, kon Futsal Dragten al haar thuiswedstrijden op de vrijdagavond daar afwerken. En dat werd een ongekend succes!

De aantrekkingskracht van de sporthal inspireerde meerdere voetballers om zich bij Futsal Dragten aan te sluiten. De vrijdagavond is voor velen de ideale avond om de werkweek af te sluiten en de aanstekelijke gezelligheid bracht velen naar de sporthal. Is het niet om te voetballen, dan was het wel om te kijken naar de verrichtingen van man, zoon, vriend of wie dan ook. Heeft Futsal Dragten daarvan kunnen profiteren? Dat kan niet ontkend worden. Futsal Dragten werd al snel de grootste zaalvoetbalvereniging van Friesland met op een gegeven moment zelfs elf(!) teams.

En wie denkt dat iedereen na een wedstrijd meteen weer naar huis ging, heeft het volledig mis! De diverse teams settelden zich na hun wedstrijd in de kantine en bleven daar dan nog wel even zitten. En het gebeurde niet zelden dat ook de tegenstanders van Futsal Dragten een aantal uren na hun wedstrijd nog steeds in De Drait te vinden waren! De verenigingen uit Noord-Nederland kwamen graag naar De Drait, omdat ze weten dat het er altijd gezellig is.

De huiselijke sfeer in De Drait is persoonlijk gecreëerd door de beheerder Simon Klaster. Futsal Dragten kreeg de beschikking over ‘een eigen hoek‘, waar een groot doek met het logo van de vereniging aan de muur hangt, maar ook alle kampioenschalen die in de loop der jaren konden worden uitgereikt, een plaats kregen. Samen met zijn vriend en oud-SCS-vrijwilliger en -kantinemedewerker Anton de Vries werd van elke vrijdagavond één groot feest gemaakt. Er wordt gebaald van een nederlaag, maar de onmiskenbare stimulatie van deze twee geweldenaars zorgde er voor, dat er na het eerste slokje bier of cola al weer gelachen kon worden. Om daar dan vervolgens ook nog maar een tweede en derde glas aan toe te voegen. En wat te denken van de schaal met gemengde hapjes? De frituur maakte overuren op de vrijdagavond!

En nu?

De 45 jaar oude sporthal is per 1 mei gesloten en wordt afgebroken. Op dezelfde plek zal een geheel nieuw complex verrijzen. Sommige leden of vrienden van Futsal Dragten kwamen al in De Drait, vele, vele jaren voordat Futsal Dragten bestond. Er zal misschien wel stiekem een traan zijn gelaten, toen men voor de laatste keer de sporthal verliet. De vele voetstappen die in de zaal of kantine gezet zijn, zullen voor altijd herinnerd worden met de woorden “Weet je nog wel…?”

Tot het moment dat de nieuwe sporthal geopend wordt, zal Futsal Dragten haar wedstrijden op de woensdag- en vrijdagavond afwerken in Sportcentrum Drachten. Dat zal in het begin onwennig aanvoelen, maar de gedachte dat we over anderhalf jaar weer op onze vaste vrijdagavond in De Drait gaan voetballen, zorgt voor de juiste motivatie.

Namens alle spelers van Futsal Dragten, familieleden, vrienden en supporters van Futsal Dragten, maar ongetwijfeld ook alle tegenstanders uit heel Noord Nederland, die we de afgelopen 14 jaar in De Drait mochten ontvangen, willen we op deze plek Simon en Anton met de koele woorden “dank je wel” zeggen. Daarbij vergeten we ook Sonja Vietmeijer niet, die als voormalige werknemer veel, heel veel vrijdagavonden al die voetballiefhebbers van de zo nodige drankjes en hapjes heeft voorzien.

Het is het einde van een tijdperk, waar we als Futsal Dragten met een blij en trots gevoel op terug kijken! Sporthal De Drait, dank je wel voor al die geweldige uren! Tot volgend jaar!