Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

En toen was het ineens stil

Gepubliceerd op 03-04-2020

We schrijven donderdag 12 maart 2020

Vanuit de KNVB-burelen in Zeist komt het bericht binnen dat alle wedstrijden de komende weken worden uitgesteld vanwege het coronavirus. “De wedstrijden zullen op een latere datum worden ingehaald.” Even snel een appje sturen naar al onze teams is eigenlijk overbodig. Natúúrlijk had iedereen het nieuws al gehoord of gelezen.

Voor Futsal Dragten betekent het dat de sporthal de volgende avond (hoe toevallig, vrijdag de 13!) leeg blijft. Het vaste vrijdagse ritueel was zojuist met één mededeling stilgelegd en dat is even wennen.

Dat het virus in de dagen en weken daarna zo agressief om zich heen grijpt, doet de regering besluiten om zeer drastische maatregelen te treffen. Alle mogelijke voorzorgsmaatregelen worden uit de kast gehaald en waar iedereen al bang voor was, wordt op dinsdagavond 31 maart bevestigd: de competities worden definitief stilgelegd en alle nog te spelen amateurwedstrijden geannuleerd. De huidige tussenstand blijkt de eindstand te zijn.

Maar toch niet helemaal, want er worden geen kampioenen of degradanten aangewezen! Iedereen begint in het nieuwe seizoen -wanneer die ook mag beginnen- weer in dezelfde klasse als het huidige seizoen. Met andere woorden: het seizoen 2019-2020 wordt als niet gespeeld beschouwd.

Welke gevolgen heeft dit voor Futsal Dragten?

Op het moment dat de competitie werd stilgelegd, zaten er twee kampioenen aan te komen, namelijk het 3e en 7e team. Met respectievelijk 12 en 5 verliespunten minder dan de nr’s twee in hun poule was het een kwestie van tijd om de kampioenschaal aan de teams te overhandigen.

Futsal Dragten 3, dat als volledig nieuw team was begonnen, bleek duidelijk een maatje (of twee) te groot voor de overige teams in hun 2e klasse. Met de mededeling dat iedereen het komend seizoen weer in dezelfde klasse gaat beginnen, was en is een behoorlijke domper. Na 2/3 van de competitie al mijlenver voorstaan geeft aan dat een promotie naar de 1e klasse meer dan verdiend zou zijn.

Ook bij Futsal Dragten 7 waren de gedachten bij een aanstaand kampioensfeestje aanwezig. Hoewel voor hen de competitie nog lang niet klaar was, bleek al wel dat de kwaliteiten van dit team van dusdanige aard waren, dat het bijna niet anders kon dan dat uiteindelijk deze koppositie tot eind mei vastgehouden zou worden.

Voor de overige teams is de vrijdagavond uiteraard ook plotseling een ‘voeten-op-de-tafel’-avond geworden. Futsal Dragten 6 was met Potetos 6 in een felle strijd gewikkeld om de 1e plaats te veroveren, wat vermoedelijk tot de laatste dag zou gaan duren. En vanzelfsprekend waren ook de andere teams nog lang niet aan de zomervakantie toe. Ook bij hen stonden nog diverse interessante potjes op het programma, die het aanzien meer dan waard zouden zijn. Eentje daarvan was de onderlinge broederstrijd tussen Futsal Dragten 7 en 9. Deze confrontatie had dit seizoen nog niet plaatsgevonden en stond dus nog tweemaal op het programma.

En dan is er nog die andere competitie… Het bekertoernooi zou op 3 april zijn apotheose bereiken met de finales om de Noordelijke Districtsbeker met daarbij ook Futsal Dragten 1. De mannen van coach Luchien Eding zouden met DOSKO uit Emmer Compascuum strijden om de felbegeerde beker in de A-categorie in ontvangst te mogen nemen. Mocht er nog voor eind juni licht in deze ‘corona-tunnel’ zijn, dan zou het de KNVB sieren om alsnog de finales te organiseren.

Wat nu?

We kunnen ons nu al gaan richten op het volgend seizoen. Daar waren we al een beetje mee bezig en daar kunnen we nu rustig mee door gaan.

Wanneer begint die? Is de situatie in september al zodanig, dat we dan daadwerkelijk kunnen starten? En hoe vullen we de competitie in? Voor de teams in de B-categorie is het redelijk eenvoudig. Elk team mag aangeven in welke klasse ze willen uitkomen. Promotie naar de A-categorie is alleen mogelijk via een kampioenschap (in de 2e klasse). Maar ja, er is geen kampioen… Eventueel zou een plaats in die 1e klasse mogelijk zijn om door middel van aanwijzing het aantal teams in stand te houden. Dat is de afgelopen jaren al veel vaker gebeurd.

Het mag duidelijk zijn wat ons standpunt daarin is. Als in het profvoetbal wel promotie naar de eredivisie mogelijk is, waarom dan niet bij de amateurs?

Wordt (ongetwijfeld) vervolgd …