Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

FD 5 en FD 7 stunten, verlies voor FD 1 en FD 3

Gepubliceerd op 16-09-2023

Met twee beker- en twee competitiewedstrijden stond in sporthal De Drait een volle voetbalavond  gepland. Maar hoewel het seizoen nog maar net is begonnen, was daar ook al de eerste afmelding. 

Futsal Dragten 4 zou het seizoen beginnen met de bekerwedstrijd tegen vv Roden 3, maar donderdagochtend meldden de gasten zich af vanwege een tekort aan spelers(!). Jammer voor de Dragtsters, die zich hadden verheugd om weer een balletje te kunnen trappen. Men moet nu wachten tot komende week als de eerste competitiewedstrijd op het programma staat. Enig voordeel is, dat men wel automatisch is geplaatst voor de volgende bekerronde.

Dus was het wachten op de spelers van Futsal Dragten 1, die promovendus ZVF 1 uit Franeker ontvingen. De gasten, vorig seizoen competitiegenoten van FD 3, hadden het kampioenschap behaald in de Hoofklasse en mochten dus hun opwachting maken in de Topklasse. En dan zou je verwachten, dat men een afwachtende houding zouden aannemen. Niets was minder waar. Er ontstond vanaf het begin een aantrekkelijke strijd tussen twee prima verdedigende teams, die vaak met counteraanvallen probeerden het vijandelijke doel te bereiken. Tot opgelegde doelpogingen kwam het echter niet. Het eerste echte schot op doel viel pas in de 13e minuut van de wedstrijd. Maar vlak daarna kwam Dragten op een 1-0 voorsprong. Een uitstekende passeerbeweging op het middenveld kreeg een vervolg en de uitlopende keeper kon worden verschalkt. Naarmate de wedstrijd vorderde, kreeg ZVF meer grip op de wedstrijd en de Dragtster keeper moest enkele keren gestrekt gaan om een doelpunt te voorkomen. ZVF kreeg in de 21e minuut loon naar werken met de 1-1. De tweede helft gaf meteen eenzelfde beeld. ZVF wilde doordrukken en kwam in de 28e minuut op een 1-2 voorsprong. Lang kon men hiervan niet genieten, want vrijwel vanaf de aftrap kwam FD weer langszij met de 2-2. Vijfentachtig seconden later was het weer raak aan de andere kant. ZVF wist vanuit een moeilijke hoek opnieuw op voorsprong te komen: 2-3. Daarna werd het weer redelijk rustig qua uitgespeelde kansen. Ondanks diverse mogelijkheden voor beide teams bleef deze stand tot aan het eind van de wedstrijd staan.

De nieuwe tweedeklasser Futsal Dragten 5 kwam dit seizoen voor het eerst binnen de lijnen en met de verwelkoming van vier nieuwe spelers werd begonnen aan de bekerwedstrijd tegen eersteklasser ONT/CHZ 1. Vanzelfsprekend was het even wennen en de plaatsgenoten namen nog voor rust een 0-2 voorsprong. Er leek voor ONT/CHZ weinig aan de hand, maar men krabde zich toch even achter de oren toen in de 27e minuut de aansluitingstreffer werd gescoord. Sterker nog, vijf minuten later stond de gelijkmaker op het bord en er ontstond een heerlijke strijd tussen beide teams. Dragten had duidelijk de smaak te pakken en met de 3-2 (36e min.) leek een stunt in de maak. Dat liet ONT/CHZ niet gebeuren en al snel wist men de achterstand weer teniet te doen. Voor het publiek werd het smullen geblazen en de wedstrijd leek alle kanten op te kunnen gaan. Met soms kunst- en vliegwerk werden aan beide kanten van het veld doelpogingen verijdeld, totdat Dragten in de 43e minuut de 4-3 scoorde. Ondanks verwoede pogingen van de gasten hield ‘het nieuwe FD 5’ stand en na het laatste fluitsignaal was de stunt een feit!

Ondertussen was Futsal Dragten 7 terug van een bezoek aan vakantiedorp Appelscha. Maar van een relaxte sfeer zou geen sprake zijn, omdat men in hun eerste competitiewedstrijd meteen te maken kreeg met de kampioen van het vorige seizoen Stânfries 1. De gastheren hadden vreemd genoeg gekozen om niet te promoveren naar de 2e klasse (“wij willen bovenin mee blijven draaien”) en in de derde klasse te blijven spelen. Dat leek voor een extra motivatie te zorgen bij de gasten. Er waren nog geen tien minuten gespeeld toen FD met twee doelpunten in korte tijd een 0-2 voorsprong nam, waarna Stânfries nog voor rust iets terug deed. Na de korte onderbreking voerden de gastheren het tempo op en de achterstand werd omgezet in een 3-2 voorsprong. Stânfries probeerde deze voorsprong uit te breiden, wat hen echter niet lukte. Met nog zo’n drie minuten op de klok sloeg Dragten met een heerlijke aanval toe en de 3-3 was het resultaat. Diezelfde klok stond met de laatste minuut al een tijdje stil, toen de koppen bij de gastheren naar beneden gingen. Dragten had zojuist de 3-4 gescoord en vierde dat uitbundig. De nieuwe aftrap had geen zin meer en bij FD 7 gingen de armen omhoog. Stânfries kreeg met deze nederlaag het deksel op de neus en stond met lege handen. De terugreis naar Drachten werd vanzelfsprekend met een brede glimlach afgelegd.

Futsal Dragten 8 hoefde niet ver te reizen voor hun competitiewedstrijd tegen ONT/CHZ 5. In Sportcentrum Drachten (waar kennen we deze sporthal ook al weer van?) ontstond een gemoedelijke wedstrijd die gelijk op ging. Met 2-2 als ruststand werd begonnen aan de tweede helft en ook daarin vielen evenzovele doelpunten voor beide teams. Met de 4-4 eindstand was men tevreden, waarna de kantine werd opgezocht.

Om 22.00 uur begon Futsal Dragten 3 aan haar eerste competitiewedstrijd tegen Futsal Emmeloord 2. De polderbewoners waren enigszins gehavend naar Drachten gekomen vanwege het ontbreken van enkele spelers. Daarvan was tijdens de wedstrijd weinig te zien, want vol overgave begon men aan de wedstrijd. Toch was het Dragten, dat al in de 3e minuut de score opende, een stand die tot de rust bleef staan. Na de hervatting sloegen de gasten echter meteen toe met de 1-1. Een nieuwe voorsprong van de Dragtsters was ook geen lang leven beschoren en de gelijkmaker werd gevolgd door een 2-3 voorsprong voor Emmeloord. Dragten hervond zich in de 45e minuut met de 3-3, maar vanaf de nieuwe aftrap was het meteen weer raak: 3-4. Ondanks verwoede pogingen en met de keeper als extra aanvaller kreeg Dragten geen loon naar werken. Daarbij werd zelfs tot tweemaal toe het houtwerk getest. Een uitbraak in de 53e(!) minuut leverde zelfs nog een extra doelpunt op, waarna de wedstijd bij 3-5 werd afgesloten.