Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

Futsal Dragten 1 moet meerdere erkennen in Drachtster Boys veld 1

Gepubliceerd op 03-01-2015

Futsal Dragten heeft zijn meerdere moeten erkennen in Drachtster Boys veld 1. Het veldteam versloeg Futsal Dragten in de spannende finale van de Smallingerland Cup 2014.

Ten opzichte van de pouleavond was er versterking in de selectie gekomen in de persoon van Marco van der Heide. Om tot de finale te reiken moesten er eerst nog wel twee wedstrijden gewonnen worden. Als eerste stond in de kwartfinale het team van vv Drachten 2 te wachten, met onder andere oud FD1-speler Tjisse Douma. vv Drachten leek dezelfde tactiek te gaan hanteren als de tegenstanders van Futsal Dragten in de poulefase; terugtrekken tot iets verder dan de 5-meter lijn en dan met counters gevaarlijk worden. Zo had Futsal Dragten het balbezit, en duurde het niet lang voordat er gescoord werd. Marco van der Heide stuurde met zijn inmiddels fameuze schaar een verdediger het bos in, en schoot met links in de benedenhoek binnen. vv Drachten moest zo al snel het strijdplan overboord gooien en uit zijn schulp kruipen, gevaarlijk werden ze echter nauwelijks. Toen Marco van der Heide met nog zo'n vijf minuten op de klok ook zijn tweede, en vlak daarna zelfs nog zijn derde maakte, was de wedstrijd wel beslist; eindstand 3-0.

In de halve finale trof Futsal Dragten het team van ONT 1, die in de kwartfinales vakkundig hadden afgerekend met Boornbergum zondag 1 (6-1). Een tegenstander om rekening mee te houden dus. Echter kwam Futsal Dragten in deze wedstrijd ook niet echt in gevaar. Marco van der Heide maakte halverwege de wedstrijd zijn vierde doelpunt van de avond, en Sander Germeraad besliste vlak voor tijd de wedstrijd met een afstandsschot. Met dit schot bepaalde hij de eindstand op 2-0.

Dan de finale. Hierin trof Futsal Dragten de te verwachten tegenstander, Drachtster Boys veld 1. Van te voren was er al veel over deze potentiële finale gesproken, en werd er stiekem ook wel een beetje op gehoopt. Een finale die vorige maand ook al gespeeld was op de Azië Cup, waarin Futsal Dragten destijds te sterk bleek.

Uit dit feit leek FD dan ook kracht te putten; de eerste minuten van de wedstrijd waren voor de roodhemden. Er werden kansjes gecreëerd door Aaron Tahapary en Marco van der Heide, maar het doel werd niet getroffen. Maar na vijf minuten presenteerde zich de ideale mogelijkheid om op voorsprong te komen. Willem de Jong van Drachtster Boys pakte nogal knullig een gele kaart door een veelbelovende aanval te onderbreken, en mocht daarvoor twee minuten op het strafbankje plaatsnemen. Echter wist Drachtster Boys in deze twee minuten het spel van Futsal Dragten dusdanig te ontregelen, waardoor FD geen gebruik wist te maken van de man-meer situatie. Even later waren de rollen omgekeerd; Aaron Tahapary hield in een soortgelijke situatie een speler van Drachtster Boys vast, en mocht twee minuten brommen op het strafbankje. Aaron hoefde echter niet de twee minuten vol te maken, want Drachtster Boys profiteerde wél van het overtal en liet de 1-0 op het scorebord noteren. Futsal Dragten gaf echter niet op, en begon steeds meer druk uit te oefen op de verdediging van Drachtster Boys. Dit betaalde zich uit in de gelijkmaker; Sander Germeraad liep slim weg uit de rug van zijn tegenstander en werd op het juiste moment aangespeeld. Vanaf een meter of zeven mocht hij aanleggen, en passeerde met een geplaatst schot Drachtster Boys keeper Evert Smit.

Hierna leek de puf er wel wat uit bij Futsal Dragten. De gelijkmaker had zichtbaar veel energie gekost, en langzamerhand nam Drachtster Boys de regie in handen. Futsal Dragten moest meer en meer terug, en Drachtster Boys leek fysiek nog genoeg in het vat te hebben om de genadeklap uit te gaan delen. Dit bleek dan ook het geval; aan de zijkant van het speelveld werd Willem de Jong van Drachtster Boys vrijgespeeld, die met een diagonaal laag schot FD-keeper Dennis Jansen verschalkte; 2-1. Hierdoor had Futsal Dragten nog zo'n vijf minuten om gelijk te maken en zo een penalty serie te forceren. Dennis Jansen ging als extra veldspeler mee naar voren, en liet zo een leeg doel achter. Helaas had dit niet het gewenste effect; verder dan een paar gekraakte afstandsschoten kwam Dennis niet. Daarnaast had Drachtster Boys verdedigend de zaak keurig op orde, en bij balbezit wisten ze genoeg seconden van de tijd af te snoepen door vakkundig de bal uit de voeten van Futsal Dragten te houden. Zo bleef het 2-1, en werd Drachtster Boys de terechte winnaar van de Smallingerland Cup 2014.