Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

Futsal Dragten laat van zich spreken op OFK

Gepubliceerd op 13-01-2024

Afgelopen dinsdag 09 januari speelde Futsal Dragten zijn poulewedstrijden op de Open Friese Kampioenschappen (OFK) in Franeker. Met een tweede plaats had men zich geplaatst voor de finaledag op zaterdag 13 januari.

Van de 84 deelnemende herenteams mochten zaterdag 32 teams in acht poules opnieuw de strijd met elkaar aangaan. Futsal Dragten was hierbij in poule 7 gekoppeld aan zvv Haskerland (Joure), vv Broekster Boys 2 (Damwâld) en vv Heeg.

Futsal Dragten – zvv Haskerland

Deze wedstrijd was met de nummer 1 van poule 13 (voorronde) tegenover zich -op papier- meteen de moeilijkste tegenstander. Beide teams waren goed aan elkaar gewaagd en lieten verdedigend weinig tot geen steken vallen. Haskerland had iets meer veldoverwicht, maar kon dat niet echt uitbuiten. In de 6e minuut slaagde men er in om na een combinatie over de hele breedte van het veld de score te openen. In de laatste minuten werd nog geprobeerd om met de meespelende keeper alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Daarin slaagde Dragten niet en zo bleek deze 1-0 meteen de eindstand te zijn.

Futsal Dragten – zvv Haskerland 0-1. vv Heeg – Broekster Boys 0-0.

Futsal Dragten  - vv Broekster Boys 2

Broekster Boys 2 had zich als een van de beste nummers 3 geplaatst voor de finaledag en had het tegen Futsal Dragten in eerste instantie moeilijk. Al vroeg in de wedstrijd had de 1-0 kunnen vallen en daarna voorkwam de paal de openingstreffer. Het duurde echter tot de 8e minuut voordat er door de Dragtsters gejuicht kon worden. Hoewel Broekster Boys wel enkele keren gevaarlijk wist door te breken, leverde hen dat geen doelpunt op. Ruim een minuut voor tijd kwam aan alle onzekerheid een einde met een bekeken schot in de korte hoek: 2-0.

Futsal Dragten – zvv Broekster Boys 2-0. zvv Haskerland – vv Heeg 2-1.

Futsal Dragten – vv Heeg

Net als Broekster Boys had ook vv Heeg zich als ‘lucky loser’ geplaatst. Dragten had na de winst in de vorige wedstrijd weer alles in eigen hand en zou zelfs aan een gelijkspel al genoeg hebben om minimaal als tweede te eindigen in de poule. Toch was men gefocust op het balbezit en het combinatiespel, waarmee in de vorige wedstrijd de overwinning was behaald. Ook nu slaagde men in die opzet en in de 7e minuut viel de terechte 1-0. Twee minuten later moest een Dragtster na een overdreven gegeven gele kaart voor twee minuten naar de kant en Heeg profiteerde hiervan met de gelijkmaker. Een uitstekend uitgevoerde aanval werd met een harde knal door het midden beloond met een doelpunt in de 12e minuut (2-1). Het tempo ging vervolgens omlaag om de voorsprong tot het einde vast te kunnen houden.

Futsal Dragten – vv Heeg 2-1. Zvv Haskerland – Broekster Boys 1-1.

Achtste finales

Futsal Dragten had zich hiermee geplaatst voor de 1/8 finales en dat was een verbetering van het resultaat van vorig jaar. Precies een jaar geleden waren deze poulewedstrijden het eindstation geweest. Met deze tweede plaats in de poule werd men voor de knock-out wedstrijd gekoppeld aan LVV Friesland uit Leeuwarden, de winnaar van poule 5.

1/8 finale: Futsal Dragten – LVV Friesland 1 (Leeuwarden)

In hun laatste poulewedstrijd had een speler van LVV Friesland een rode kaart ontvangen en was daarmee geschorst voor deze wedstrijd. En omdat men verder geen wissels had, leek Futsal Dragten op voorhand de favoriet in deze wedstrijd. De Leeuwarders deden het uiteraard rustig aan en concentreerden zich op het verdedigende werk. Hierdoor lukte het Dragten niet om snel op voorsprong te komen. Maar de vermoeidheid sloeg toe en daarvan kon worden geprofiteerd met een snelle aanval: 1-0. Even later leek de overwinning een feit, toen na een één-tweetje de score werd verdubbeld. LVV Friesland had de kracht niet meer om nog iets te doen en moest teleurgesteld toezien hoe na het laatste fluitsignaal het scorebord 4-0 aangaf.

1/4 finale: Futsal Dragten – Puinhoop United (Heerhugowaard)

De Noord-Hollanders waren in hun poule als eerste geëindigd en hadden in de 1/8 finale met de kleinst mogelijke uitslag (1-0) fc. Harlingen verslagen. Futsal Dragten was beducht voor dit goed spelend team en met opperste concentratie werd aan deze wedstrijd begonnen. Puinhoop United wilde het tempo uit de wedstrijd houden en daar waren de Dragtsters niet van gediend. In de 4e minuut werd op rechts een prima voorzet gegeven en een hard schot vol op de vuisten van de keeper leidde tot een tweesde kans, die wel werd benut: 1-0. Meteen ging het tempo omhoog en amper een minuut later was de stand met de 1-1 weer gelijkgetrokken. Puinhoop United werd sterker en Dragten moest zich noodgedwongen steeds meer terugtrekken op de eigen helft. Omdat vanaf de achtste finales de tijdklok bij één minuut stil wordt gezet, was het onduidelijk hoeveel speeltijd er nog was. Die ene minuut moest toch al voorbij zijn? Dragten probeerde het nog een keertje en wist in de slotseconden met een afstandsschot alsnog voor 2-1 te zorgen. Na de nieuwe aftrap werd meteen weer gefloten voor het einde van de wedstrijd.

1/2 finale: Futsal Dragten – PKC’83 (Groningen)

Vanzelfsprekend zou Futsal Dragten er alles aan doen om de finale te bereiken. Maar tegen de kwaliteiten van PKC’83 had Futsal Dragten weinig in te brengen. De Groningers zijn meesters in het controleren van een wedstrijd en met een soort basketbal-opstelling werd de bal langzaam naar voren gebracht. Na wat heen en weer spelen werd ineens hard op doel geschoten: 0-1. Futsal Dragten moest zich voornamelijk beperken tot verdedigen, maar kwam er wel enkele keren gevaarlijk uit en had in de 10e minuut ook zomaar op gelijke hoogte kunnen komen. De doelpoging ging echter rakelings naast en PKC’83 ging op zoek naar de bevrijdende tweede treffer. Die viel echter pas in de slotminuut. De Dragtster keeper was nog op de terugweg na een opgezette aanval en de 0-2 was daardoor niet meer te voorkomen.

Wat een dag!

Toen dinsdagavond de finaledag was bereikt, was men unaniem van mening, dat men ook de eerste schifting van zaterdag wilde overleven. En met de tegenstanders in de poule zou dat zeker tot de mogelijkheden behoren. Maar dat uiteindelijk de halve finale zou worden bereikt, was de slagroom op de Futsal Dragten-taart. Na de finalewedstrijd tussen PKC’83 – sc Franeker (7-0) werden de prijzen uitgereikt. Met enorme trots en een lach van oor tot oor werd aan Futsal Dragten de beker voor de 3e plaats en een cheque overhandigd, die overigens ook aan zvv Urk (met 0-1 verloren van sc Franeker) werd uitgereikt.

Deze 13e januari zal bij de spelers nog lang in het geheugen blijven. Wat een dag!

 

Alle uitslagen en foto’s van dit toernooi zijn terug te vinden op: www.ofk.frl