Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

Futsal Dragten op valreep voorbij REUZ

Gepubliceerd op 25-04-2015

De laatste competitiewedstrijd in de Topklasse is gespeeld. Hierin ontving Futsal Dragten het Drentse REUZ in sporthal De Drait en deed het wat eigenlijk ook we verwacht werd. Het ging echter behoorlijk moeilijker dan de bedoeling was. Met twee doelpunten in de laatste minuut werd een zeker lijkend gelijkspel toch nog omgezet in een driepunter: 6-4.

Coach Erik Donker glom na afloop van de wedstrijd van trots. Als enig team in de Hoofdklasse is het zijn team gelukt om alle thuiswedstrijden in de Topklasse in winst om te zetten. Voorwaar een unieke prestatie! Het zag er trouwens lang naar uit, dat dit niet zou lukken. Sterker nog, Futsal Dragten moest tot twee keer toe een achterstand goed maken, maar door wilskracht en discipline werd deze opdracht geklaard. Beide teams hadden overigens personele problemen. Zowel bij Dragten als REUZ waren de ‘eigen’ doelmannen afwezig. Voor de thuisclub waren Marnick Dam en Luuk Westerhof verhinderd en werd Richard Claus (FD 2) gevraagd het doel te verdedigen. Bij REUZ moest zelfs trainer/coach Mike Baalmans tussen de palen plaats nemen. De spelers van Dragten hadden voor deze laatste reguliere wedstrijd slechts één opdracht meegekregen: winnen van REUZ, dat als ‘best of the rest’ op de vierde plaats eindigt. Het spel van de gasten was vanaf het begin ook duidelijk. Het wilde, na het verrassende verlies tegen Leekster Eagles vorige week, niet nog eens met lege handen staan en concentreerde zich bijna de hele wedstrijd op het verdedigende concept. Met een zogeheten handbalopstelling werd het eigen doelgebied bewaakt om van daar uit met counters gevaar te stichten. Het was dan ook logisch, dat Futsal Dragten veel balbezit had. Door de bal veelvuldig rond te spelen werd geprobeerd een gaatje in ‘de muur’ te prikken en dat lukte in de 7e minuut. Marco van der Heide speelde zich vrij van zijn tegenstander en haalde vanaf 10 meter uit: 1-0. Twee minuten later trok REUZ de stand gelijk. Patrick Steenbergen tekende voor de 1-1, na een van richting veranderd schot. In de 12e minuut kwam REUZ zelfs op voorsprong. Het was opnieuw Steenbergen, die zijn handtekening onder de 1-2 tussenstand zette. Maar de kracht van Futsal Dragten dit seizoen is vooral de rust in het spel. Zonder over te gaan op het spelen van paniekvoetbal werd rustig gezocht naar mogelijkheden en Dennis de Vries wist op aangeven van Tim Hof voor 2-2 te zorgen. In de 18e minuut verkeek Mike Baalmans zich op een rollertje van Tim Hof en de 3-2 stond op het bord.

In de eerste minuut na rust had Rachid Akdim direct de voorsprong kunnen vergroten, maar zijn inzet spatte uiteen op de lat. Vervolgens zag men weer hetzelfde spelbeeld uit de eerste helft: een teruggetrokken REUZ en een gaatjes zoekend Dragten. Toch kwamen de gasten weer op gelijke hoogte. In de 28e minuut was het weer Patrick Steenbergen die met een schitterende beweging Richard Claus kansloos liet. In de 33e minuut dacht iedereen dat Arnaud Donker voor 4-3 zorgde. Zijn schot werd nog wel gekeerd door de keeper, maar rolde onder zijn lichaam over de lijn in het doel. Baalmans trok de bal snel naar zich toe en het spel ging verder. Het was de scheidsrechter helaas ontgaan, dat de bal de doellijn was gepasseerd. Nadat Tim Hof met een hard schot de paal had geraakt, kwam REUZ in de 38e minuut weer op voorsprong via Dennis Wolterich. Futsal Dragten bleef geloven in haar eigen spel en vol vertrouwen bleef het zoeken naar mogelijkheden. Aaron Tahapary was dichtbij de 4-4, maar de paal verhinderde de gelijkmaker. Het spel ging verder en na een corner van Thommy Saija, die teruglegde op Arnaud Donker, was het nu wel raak (45e min.). In de laatste minuten van de wedstrijd speelde Futsal Dragten alles op de aanval. Degene die dacht dat men met het gelijke spel genoegen zou nemen, had het mis. Keeper Richard Claus werd naar de kant gehaald en Dennis Jansen ging als extra veldspeler mee naar voren. Een gevaarlijk concept, maar met de instelling ‘alles-of-niets’ gold voor Dragten alleen de overwinning. De klok stond al even stil, toen Marco van der Heide vanaf de linkerkant de voor het doel staande Thommy Saija wist te bereiken. Keeper Baalmans dacht de bal te kunnen pakken, maar Saija was sneller: 5-4. Na de aftrap kwam Dragten meteen weer in balbezit en een pass van Tim Hof bij de zijlijn bereikte Marco van der Heide. Hij zag de keeper uit zijn doel komen en schoof de bal vanuit een moeilijke hoek binnen de palen en zorgde zodoende voor de 6-4 eindstand.

De overwinning was er en daardoor ook alle 33 beschikbare punten in thuiswedstrijden. Maar belangrijker, het winnen van de tweede periode was definitief en hierdoor maakt Futsal Dragten zich op voor een tweeluik met Texel’94. Zij eindigden als nummer twee in de Topklasse A en nemen de periodetitel over van kampioen Kawin uit Vianen. De eerste wedstrijd tegen de eilandbewoners wordt komende vrijdag (19.30 uur) gespeeld in Den Burg, waarna op 8 mei in De Drait de return zal worden gespeeld. Twee spannende wedstrijden derhalve, waarnaar reikhalzend wordt uitgekeken.

Zie de teampagina van Futsal Dragten 1 voor alle statistieken van afgelopen seizoen.