Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

Futsal Dragten pakt de punten tegen Delfzijl

Gepubliceerd op 04-04-2017

Je hoort wel eens zeggen "Deze wedstrijd moeten we snel vergeten". Dan wordt daarmee bedoeld dat het spelverloop niet zo ging dan waar men vooraf op had gerekend. Na de wedstrijd Futsal Dragten - Futsal Delfzijl was het ook een veelgehoorde uitspraak. En toch wordt de wedstrijd niet vergeten. De thuisploeg pakte namelijk drie heel belangrijke punten.

Was het een degradatieduel? Gezien de stand op de ranglijst mocht men er vooraf wel bijna van spreken. Futsal Dragten (9e) nam het op tegen de zaalvoetballers uit Delfzijl, die met een 11e plaats nog verre van veilig zijn om ook volgend seizoen in de Topklasse te acteren. En wat beide teams lieten zien, was eigenlijk ook Topklasse-onwaardig. Ongetwijfeld was het onbedoeld, maar van de vooraf gemaakte afspraken kwam bij Dragten gedurende de wedstrijd weinig terecht. En een klein beetje meer zuiverheid in de afwerking had zomaar een handvol goals meer kunnen opleveren. Futsal Delfzijl had het vanaf het begin eerder te druk met zichzelf dan met het spel. Zonder alsmaar commentaar te leveren (op eigen spelers, op de scheidsrechter) had men misschien Dragten zomaar in de problemen kunnen brengen. Dat was dan weer de mazzel voor de thuisploeg, die in de 7e minuut via Aaron Tahaparij op 1-0 was gekomen. Een weggebokste bal door de keeper kwam voor zijn voeten terecht en met een halve volley werd de bal in het doel gewerkt. Deze voorsprong werd in de 20e minuut verdubbeld door Marco Braaksma. Tim Hof passeerde op eigen helft zijn directe tegenstander door de bal met een lobje mee te nemen, vervolgens op te stomen richting vijandelijk doel en de bal in de voeten van Braaksma te passen, die vervolgens de keeper kansloos liet. Daarvoor hadden o.a. Sander Germeraad (2x paal), Aaron Tahaparij en Marco Braaksma (beiden net naast) hun ploeg op een grotere voorsprong kunnen en moeten zetten. Maar ook Delfzijl liet zich gelden. Een afstandsschot ketste af op de linkerpaal en de uitblinkende keeper Jelmer Hoekstra was zeer attent bij een inzet vlak bij de goal.

Na rust leek er weinig te veranderen in het spel. De bedoelingen waren goed, maar de uitvoering liet te wensen over. Tim Hof zag een hard schot gekeerd worden door de keeper en Marco Braaksma testte nogmaals het houtwerk. In de 34e minuut lieten keeper en verdediger van Delfzijl zich gaan door harde kritiek te leveren op de scheidsrechter. Zij vonden dat zij had moeten fluiten voor een vermeende overtreding. Een gele kaart voor beide spelers was hun deel. Nog voordat het spel hervat kon worden, werd de keeper opnieuw bestraft met geel omdat hij -al zittend op het strafgestoelte- almaar bleef zeuren: hij kon met rood naar de kleedkamer. Met twee man meer in het veld lukte het Dragten echter niet dit voordeel uit te buiten. Delfzijl kwam er zelfs nog gevaarlijk uit, maar verspeelde knullig de bal toen het aan de overkant van het veld aankwam. Marco Braaksma herhaalde nogmaals zijn kunsten door voor de derde keer op de paal te schieten, waarna in de 45e minuut de zege zo goed als veilig werd gesteld. Dennis de Vries bediende op het middenveld Rachid Akdim, die de bal van afstand in een leeg doel kon werken. Vlak daarna kon dan toch bij Delfzijl 'de nul' van het bord. Na een snelle uitbraak kon keeper Jelmer Hoekstra de bal net niet pareren en moest daardoor de 3-1 toestaan. Kreeg Delfzijl weer geloof in een goed resultaat? Men ging op zoek naar de aansluitingstreffer, maar Hoekstra voorkwam dit. De wedstrijd was gespeeld en het wachten was op het laatste fluitsignaal.

Na afloop werd er nog lang nagepraat door de aanwezigen. Coach Luchien Eding zuchtte heel diep: "Dit ging nergens over, niks klopte. Gelukkig hebben we de drie punten en de rest willen we heel snel vergeten!" Voor wat betreft de stand in de Topklasse is Dragten nog niet helemaal vrij van zorgen. Men is gestegen naar de zevende plaats en kan komende woensdag, als het op bezoek gaat bij Futsal Cambuur, een voortzetting in deze klasse definitief veilig stellen.