Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

Futsal Dragten sluit competitie in stijl af

Gepubliceerd op 29-04-2017

De laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2016/2017 zit er op. Futsal Dragten ontving in de eigen sporthal De Drait mede-provinciegenoot De Griffioen uit Oosterwolde en vervulde haar sportieve plicht door de wedstrijd met een 8-5 overwinning af te sluiten.

Voor De Griffioen waren de druiven zuur. Men had minimaal een driepunter nodig voor lijfsbehoud en zou dan ook nog moeten wachten op de resultaten van de overige wedstrijden. Want voor een rechtstreekse degradatie kwamen nog liefst vijf ploegen in aanmerking. Het geloof in een goed resultaat ebde echter in de tweede helft van de wedstrijd weg, toen Dragten een beslissende marge in de tussenstand bewerkstelligde. De Griffioen begon overigens goed aan de wedstrijd. Binnen drie minuten was het voor hen twee maal raak, een voorsprong die evenzovele minuten later ook al weer teniet was gedaan met goals van Tim Hof en Sander Germeraad. Daarna ging het spel op en neer, met een iets meer dreigender houding van de gasten. De Griffioen probeerde het Dragten lastig te maken door veel druk op de bal te zetten. Dat had in de 18e minuut resultaat door een goede combinatie door het midden doeltreffend af te ronden. Maar nog voor rust was de stand weer gelijkgetrokken via Sander Germeraad. Hoewel het begin van de tweede helft het spelbeeld weinig anders was dan voor de pauze, werd wel duidelijk dat Dragten op zoek was naar de eerste voorsprong in de wedstrijd. Die kwam er dan ook. In de 30e minuut had Marco Braaksma kunnen kiezen om de bal naar Sander Germeraad (rechts van hem) te spelen of de aan de linkerkant vrijstaande Dennis de Vries. Hij koos er echter voor om zelf te schieten en daar had niemand op gerekend: 4-3.

De Griffioen ging op zoek naar de gelijkmaker en zette keeper Jelmer Hoekstra enkele keren flink aan het werk. Hoekstra hield echter uitstekend zijn doel schoon en toen in de 40e minuut de 5-3 viel via Sander Germeraad leek het doek gevallen voor De Griffioen. Leek, want twee minuten later ketste een hard schot af op de lat en twintig seconden later mocht men een vrije trap van net buiten de 6-meterlijn binnenschieten. Deze 5-4 bood inderdaad hoop voor de gasten, maar slordig balverlies op het middenveld werd funest voor de Oosterwoldigers. Het was Tim Hof die de bal een tikje opzij legde om Sander Germeraad met een harde knal zijn derde van de avond te laten aantekenen. In de laatste minuut mochten Mark Kooistra en Aaron Tahaparij nog hun naam noteren voor de uiteindelijke 8-3 overwinning.

Met een uiteindelijke zesde plaats in de eindrangschikking mag Futsal Dragten tevreden zijn. Een plaats die, over het hele seizoen bekeken, een terechte is. Met soms prima overwinningen, maar ook tenenkrommende nederlagen heeft het lang geduurd om er zeker van te zijn om ook volgend seizoen in de Topklasse te acteren. Officieel was men daarvan pas zeker in de vorige wedstrijd (4-7 winst bij Futsal Cambuur), hoewel men wist, dat de overige degradatiekandidaten onderling nog wedstrijden moesten spelen. Voor Futsal Marum is het seizoen nog niet ten einde. Men dient zich op te maken voor de nacompetitie voor lijfsbehoud, omdat WMC uit Winschoten via een 5-5 het benodigde punt kreeg van kampioen zvv Urk. Afscheid wordt genomen van Exstudiantes (slechts 6 punten) en dus De Griffioen (26), die beiden naar de Hoofdklasse degraderen. Waarschijnlijk zien we de Friezen komend jaar toch terug in De Drait, doordat Futsal Dragten 3 in de eerste klasse glansrijk kampioen werd en dus promoveert naar diezelfde Hoofdklasse.