Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

Nieuw seizoen staat voor de deur

Gepubliceerd op 16-08-2015

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen is de website weer helemaal bijgewerkt.Op de teampagina's staat wie er in welk team speelt, en er zullen op deze pagina's weer zoveel mogelijk doelpunten bijgehouden worden.

Daarnaast zijn de teamindelingen nog aardig gewijzigd ten opzichte van de voorlopige indelingen die begin juli bekend werden. Dit geldt alleen niet voor Futsal Dragten 1: de indeling van de Topklasse is al een tijdje bekend. Hierin wel een aantal nieuwe namen: Avanti keert terug op het twee na hoogste niveau van Nederland na een aantal jaar afwezig te zijn geweest, en Drs. Vijfje moest een stapje terug doen na de elfde plaats in de eerste divisie. De promovendi uit de hoofdklasse zijn Futsal Heerenveen en Futsal Delfzijl. Op papier lijkt Vijfje dé te kloppen titelkandidaat, maar er zijn veel spelers van het eerste team van vorig jaar vertrokken, dus de vraag is wat voor selectie dit jaar in de zaal komt te staan. Daarnaast wordt Futsal Emmeloord gezien als een belangrijke kanshebber voor de titel, en worden outsiders Futsal Dragten en REUZ ook kansen toebedicht. Het wordt in ieder geval een onvervalst spannend jaar in de Topklasse F! Sponsors: Chinees Restaurant Azië Drachten en Tavda Zorg.

Je zou zeggen dat de indelingen van de A-categorie begin juli al definitief zouden zijn, maar de competitie heeft voor Futsal Dragten 2 nog een heel ander gezicht gekregen. Met een competitie indeling van 13 teams komen de mannen van FD2 wel aan hun wedstrijden dit jaar. Ten opzichte van vorig jaar zijn alleen Drachtster Boys 1, UDIROS 1 en Golden Oldies 1 oude bekenden, dus voornamelijk nieuwe tegenstanders voor de spelers van leider Giso Boelens, die dit seizoen gestopt is met voetballen. Hij neemt het takenpakket als leider over van Sven van den Ende (voor zover Giso beschikbaar is), en moet onder andere met behulp van nieuw jong bloed Hans Keizer en Enzo Lodewijks het nogal teleurstellende vorige seizoen doen vergeten.

Vorig seizoen debuteerde Futsal Dragten 3 verdienstelijk in de eerste klasse door in de subtop te eindigen, en dit jaar zullen de jonge jongens hieraan een vervolg willen geven. Met een zowaar nog grotere competitie (14 teams) dan FD2 zullen de heren van FD3 voornamelijk richting het oosten rijden voor uitwedstrijden dit seizoen. Veel onbekende teams dus, aangezien de tegenstanders van vorig jaar voornamelijk in Friesland hun thuishal hadden. De selectie van FD3 is grotendeels intact gebleven; Sander Braaksma is gestopt, en Jelmer de Boer (oud FD4 en vaak al gastspeler) komt in zijn plaats. Een mooie beloning aan het einde van het seizoen zou een plek in de nacompetitie zijn. Sponsor: Kooistra Poedercoating.

Zoals al bij velen bekend is, bestaat Futsal Dragten 4 dit seizoen uit voornamelijk nieuwe spelers. Vorig jaar begonnen in de zaal bij ONT/CHZ waarbij promotie net niet behaald werd, zal er dit jaar in het rood-zwarte tricot gestreden worden om het kampioenschap in de derde klasse. De selectie bestaat naast de zeven nieuwe spelers ook uit Jeroen Akkerman (oud FD6) en Ismael Ismail (oud FD7), en samen met leider Rob de Vries en sponsor King Webmarketing is het zeker een team om rekening mee te houden in de derde klasse 10.

In dezelfde derde klasse is ook Futsal Dragten 5 ingedeeld. Met een gemiddelde leeftijd van bijna 39 jaar mag dit team gerust het veteranenteam van Futsal Dragten worden genoemd (FD9 mag er met een gemiddelde van 38 jaar ook wezen overigens). Nu alweer drie seizoen bij de vereniging, speelt FD5 altijd een bescheiden rol als stabiele middenmoter in de derde klasse. Voornaamste struikelblok voor een hoge klassering lijkt elk jaar weer het tekort aan spelers door blessures die worden opgelopen in de loop van het seizoen. Zo werden er van de laatste vijf wedstrijden van vorig seizoen er nog vier gewonnen, terwijl er de wedstrijden daarvoor de nodige punten werden verspeeld. De selectie lijkt een oplossing te hebben gevonden voor het spelerstekort in de persoon van Sander Kingma; hij komt dit seizoen de gelederen versterken. Hopelijk kan er met een selectie van negen man weer eens serieus worden meegedaan om de prijzen. Sponsors: Timmer- en Montagebedrijf Meeuwis, Groothandel Altac, MCS Containerlogistiek en Dantim.

Futsal Dragten 6 is dit seizoen overgestapt van de zwart-witte buurman uit Drachten, en gaan dit seizoen beginnen aan hun tweede seizoen zaalvoetbal. Vorig jaar begon de competitie dramatisch voor de nieuwkomers, waarbij er keer op keer werd verloren. Maar gaandeweg het seizoen werd er geleerd door de mannen, en kwamen de punten ook. FD8 was wel twee keer te sterk, en FD9 ook één keer, maar de 2-1 overwinning op FD9 was toch wel de slagroom op de taart. Vooralsnog bestaat de selectie nog uit acht man, maar er wordt naarstig gezocht naar een negende man om de selectie compleet te maken.

In dezelfde vierde klasse als FD6 is ook Futsal Dragten 7 ingedeeld. De mannen van Arjen Steensma spelen al een handjevol seizoenen in de vierde klasse en draaien vaak bovenin mee. Vorig jaar was echter een nogal tegenvallend seizoen, waarbij er nooit echt aanspraak op de titel werd gemaakt. In de selectie zijn Marco van der Ham (gestopt) en Ismael Ismail (naar FD4) verdwenen, en is Roy Sikkenk een nieuwkomer binnen het team. Met opnieuw een team van ONT/CHZ in de competitie krijgt FD7 dit seizoen opnieuw kans om af te rekenen met zijn angstgegner, maar de afgelopen seizoenen bleek keer op keer dat dit moeilijker is dan het lijkt. Sponsor: Intersport Evink en Armation Webdesign.

De selectie van Futsal Dragten 8 is dit jaar opnieuw ongewijzigd. Coaches Sjonnie Kampen en Paul van der Zwaag gaan proberen met dezelfde negen man de titel te pakken in de vierde klasse 13. Na twee jaar op rij tweede te zijn geworden in de vierde klasse, smachten de mannen van FD8 weer naar het kampioenschap, dat vijf jaar geleden eens eerder werd behaald. Na drie jaar vertoeven in de derde klasse is er toen weer een stapje terug gedaan, waarna er dus twee maal een tweede plaats volgde. De competitie wijkt nogal af ten opzichte van vorig jaar; alleen FD9 is hetzelfde team als vorig jaar. Opende 3 zit er nu bij ten opzichte van Opende 4, en verder zijn het allemaal nieuwe verenigingen, die met name spelen in de provincies Groningen en Drenthe. Sponsors: Café / Snackbar 't Hoekje Drachten en Projectserve.

Ook is er niks gewijzigd in de selectie van Futsal Dragten 9. Zoals eerder gemeld zijn deze heren ook al aardig op leeftijd, maar dat weerhoudt hen er niet van om jaarlijks bovenin mee te draaien in de vierde klasse. Samen ingedeeld bij FD8 in de competitie, zal FD9 het leven van FD8 zoveel mogelijk zuur proberen te maken. Eén van de leukste duels van vorig seizoen was tenslotte het onderlinge treffen tussen FD8 en FD9 in oktober 2014, waar alle ingrediënten voor een spektakelwedstrijd in zat. Uiteindelijk ging FD8 met een al dan niet terechte zege (4-3) aan de haal, en werd de return in maart 2015 afgesloten met een 1-1 gelijkspel. FD9 zal dus gebrand zijn op een definitieve revanche, en zelf ook een gooi willen doen naar het kampioenschap. Sponsors: Op10ma en Janna Mediaton.