Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

Roelof Luinge adviseert Futsal Dragten 8

Gepubliceerd op 05-09-2015

Futsal Dragten 8 is één van de teams binnen de club, waarbij de kleding tot in de puntjes verzorgd is. Trouwe sponsors ProjectServe en Café ’t Hoekje zorgen ervoor dat er wedstrijdshirts, tassen, trainingspakken en ook presentatie-polo’s beschikbaar zijn. Voorafgaand aan de eerste wedstrijden zouden er teamfoto’s gemaakt worden, maar de spelerspasjes van Niek en Mark gooiden roet in het eten. Deze waren niet aanwezig, moesten worden gehaald, hetgeen zorgde voor vertraging. Zoals ieder jaar probeert Futsal Dragten 8 enigszins mee te doen om de bovenste plaatsen. De geschiedenis leert ons, dat het dan verrekte handig is vanaf wedstrijd 1 de punten te pakken. Eerste tegenstander was Opende 3, thuis in de “o-zo mooie” Sporthal de Drait.

Dan de wedstrijd, er wordt begonnen met Niek, Bas, Martin en Mark. In de beginfase hielden beide ploegen zich rustig, Niek probeerde met afstandschoten (of voorzetten) gevaarlijk te worden maar echte kansen werden er niet gecreëerd. Het was Opende dat in de 15e minuut op voorsprong kwam met een prima goal. Futsal Dragten kon er nog niet zo heel veel tegenover zetten tot het in de 18e minuut een vrije trap kreeg. Waar het leek alsof Martin en Niek beide de vrije trap wilde nemen, speelde Martin de bal slim breed op de inkomende Mark, 1-1. Vlak daarna was het dezelfde Mark, die zijn seizoensgemiddelde bijna verdubbelde, die met een hakje gevaarlijk werd tot grote vreugde van de bank. Futsal Dragten 8 kreeg wat meer vertrouwen, en na en mooi dubbel “een-tweetje” wisten Bas (assist) en Niek (goal) voor de 2-1 te zorgen. Vlak voor rust werd de score nog uitgebreid. Uit een intrap schoot Erwin de bal op de keeper, paal en viel de 3-1.

In de rust gaf coach Sjonnie aan dat er niet zo slecht werd gespeeld, maar dat zoals wel vaker er meer rust moest worden bewaard. Vlak na rust ontfutselde Bas de bal van een verdediger. Oog in ook met de keeper zag hij niet meer de opkomende Niek naast zich en schoot naast. In deze fase van de wedstrijd werd Bas gekscherend “Kleine jodeljongen” genoemd vanaf de tribune vanwege het aantal decibellen tot hij losliet in de zaal. Een minuut later ontstond dezelfde situatie met Niek, hij zag niet de opkomende Martin meelopen en ging voor eigen succes hetgeen eindigde in een corner. Martin besloot dat het voor vanavond de laatste keer zou zijn dat hij mee zou lopen met Niek. Opende was in de tweede helft beduidend minder gevaarlijk dan in de eerste helft, en waar het gevaarlijk kon worden was er altijd nog “Good old Roek” op de goal. De beste speler aan Opende kant, nummer 7, had minder creatieve ideeën dan eerst, en besloot de nummer 7 van Dragten (Bram) een schop te geven binnen de 6-meter lijn, en dus een penalty. Voordat de penalty genomen werd vond er echter nog een interessant gesprek plaats:
Erwin “Zal ik hem maar nemen?”
Bram “Ja, uh ja”
Erwin “ Of wil jij hem nemen?”
Bram “Ja, of niet, ja…toch?”
Erwin “Tuurlijk, neem hem maar”
Bram “Heb je er wel vertrouwen in dan”?
Erwin “Hahaha, schiet die bal binnen vent”.
En binnen schieten, dat deed hij. Met een veilige 4-1 op de bord en nog 12 minuten te voetballen leek de wedstrijd gespeeld. Toch probeerde Opende het nog wel, er werd iets meer druk gezet en de keeper besloot te gaan meevoetballen. Bijna werd dit afgestraft door Erwin, maar het stiftje werd door de keeper tot corner verwerkt. FD 8 creëerde niet zoveel meer en leek genoegen te nemen met 4-1. Maar toch hadden Jules (goal) en Bram (assist) het slotakkoord waardoor Opende wist dat het definitief gespeeld werd. Eindstand: 5-1.

Futsal Dragten 8 kon tevreden zijn met het vertoonde spel. Vijf verschillende spelers wisten te scoren, al wil websitebeheerde Bas de goal van Erwin niet meetellen. Met deze beslissing moet het beleid met betrekking tot topscoorders en assistskoning drastisch worden aangepast. Met ingang van 4 september 2015 tellen alleen nog goals die rechtstreeks in de goal belanden. Mocht de bal door de handen van de keeper worden aangeraakt, valt het voortaan onder eigen goal. Het schijnt dat Niek hierdoor zijn “topscoordersbelt” zal moeten afstaan aan nieuwe speler “Eigen goal”.

Erwin Kampen besloot nader onderzoek te doen en achterhaalde het e-mailadres van oud scheidsrechter Roelof Luinge. Met de verwachting toch nooit een reactie te zullen krijgen, stuurde hij de volgende vraag op zaterdagochtend 5 september om 09:34.

Beste heer Luinge,

Een korte concrete vraag, wanneer is er sprake van een eigen doelpunt als de keeper de bal aanraakt en wanneer niet?

Vriendelijke groeten,

Erwin Kampen

Al spoedig volgde onderstaande reactie, tot grote verbazing van Erwin

Beste Erwin,
Daar kan je altijd lang over twisten, maar de volgende regels wordt gebruikt door de voetbalstatistiekbureaus die het uiteindelijk toch bepalen:

Het is geen eigen doelpunt als de bal, ook zonder aanraking van de verdedigende speler ook het doel in gegaan zou zijn. Het is wel een eigen doelpunt als de bal zonder aanraking van de verdedigende speler niet in het doel zou zijn beland. Als er bijvoorbeeld een voorzet gegeven wordt die voorlangs zou gaan en een verdediger of keeper raakt de bal zo aan dat deze in eigen doel beland is het een eigen doelpunt. Als er bijvoorbeeld op doel geschoten wordt en een verdediger probeert de bal nog te blokkeren, maar de bal gaat er toch in, dan telt het niet als eigen doelpunt, mits natuurlijk het een schot op doel was en niet ernaast of over. Nu dan het antwoord op je vraag. Als de bal via een keeper het doel ingaat is het bijna altijd een schot op doel wat er ook ingegaan zou zijn als de bal niet door de keeper aangeraakt zou worden. Verdedigers kunnen dit ook hebben, dan wordt het vaak een van richting veranderd schot genoemd. Maar als de keeper de bal aanraakt en dus niet de verdediger is het altijd een geldig doelpunt van de speler. Stel je voor dat een speler de bal op de lat schiet en de bal vervolgens via de rug van de keeper de goal in rolt, dan is het een goal van de speler. Een keeper kan dus geen eigen doelpunt maken.

Vriendelijke groeten,

Roelof Luinge

Uiteindelijk heeft Erwin dus zijn zin en is het doelpunt toegekend aan Erwin. Zie de teampagina van Futsal Dragten 8 voor alle doelpuntenmakers.