Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

Rondje langs de bekerwedstrijden

Gepubliceerd op 13-09-2016

Voor het eerst wordt er dit seizoen in de beker meteen een knock-out fase gespeeld. Hoe beviel dit en wat leverde dit op qua uitslagen?

Wat betreft de opzet lijkt het een goede keuze te zijn geweest. In eerste instantie wilden twee tegenstanders de bekerwedstrijd op vrijdag afzeggen, maar omdat dit ook meteen uitschakeling zou betekenen, is in ieder geval één ploeg alsnog afgereisd naar Drachten. Als er een poule van vier was geweest, waren er rare situaties ontstaan bij een tussentijdse afzegging en kan er mogelijke competitievervalsing optreden. Door meteen de knock-out fase in te gaan, voorkom je deze situaties. Conclusie; een betere opzet, spannendere wedstrijden en een pluim voor de KNVB.

Dan de prestaties van de teams; Futsal Dragten 1 speelde de derby tegen Drachtster Boys 1. Beide teams staan onder leiding van een nieuwe trainer/coach, maar de spelersselectie is voor beide teams grotendeels intact gebleven. Hierdoor was FD1 verplicht aan zijn stand om door te bekeren. En dit lukte ook; de roodhemden wonnen met 5-1 en gaan zo door naar de volgende ronde. Futsal Dragten 2 had op papier een zware tegenstander; hoofdklasser LAC Frisia 1. De Leeuwarders zaten vorig jaar nog bij FD2 in de competitie, maar zijn dit seizoen gepromoveerd naar de Hoofdklasse. Het leek dan ook een zware avond te worden toen FD2 al snel tegen een 0-3, en later een 1-5, achterstand aankeken. Maar de term cupfighters bleek van toepassing, en in de slotseconde maakte FD2 de winnende treffer zodat ook FD2 doorgaat naar de volgende ronde in de A-categorie. Laatste team in deze categorie is Futsal Dragten 3, dat hoofdklasser De Herauten 1 geloot had. De Burgummers doen al jaren mee in de top van de Hoofdklasse, en schurken af en toe tegen de Topklasse aan door het deelnemen aan diverse nacompetitierondes. Een geduchte tegenstander dus. FD3 kon het helaas niet bolwerken, en ging met 5-2 de boot in. Wel met een incomplete selectie, maar helaas is het bekeravontuur al voorbij.

In de B-categorie had Futsal Dragten 4 een makkelijke avond; tegenstander Friesland 5 belde een dag van te voren af, waardoor FD4 met een walkover doorgaat naar de volgende ronde. Futsal Dragten 5 had een mooie tegenstander geloot; vv Holwerd 1. De kustbewoners komen uit in de derde klasse, en dachten een makkelijke avond te krijgen tegen FD5. Echter gaf ervaring en routine de doorslag in de wedstrijd, en bekerde met een mooie 4-1 overwinning verder. Futsal Dragten 6 had een zware tegenstander geloot; tweedeklasser Futsal Cambuur 2. Catenaccio was dan ook de logische spelkeuze, en wierp ook enigszins zijn vruchten af. Echter trokken de geelhemden aan het langste eind, want na 50 minuten stond er een 3-2 stand op het scorebord in het voordeel voor Futsal Cambuur 2. Futsal Dragten 7 had een vierdeklasser geloot; Blauw Wit '34 7. Echter bleek FD7 een totale off-day te hebben, en ging bijna alles mis wat er mis kon gaan. Een 9-4 uitslag was dan ook het gevolg, en een vroegtijdige uitschakeling in de beker. Tenslotte Futsal Dragten 8; zij mochten op woensdagavond afreizen naar Holwerd, tegen vv Holwerd 2. In de eerste helft liep de score nog redelijk gelijk op, maar in de tweede helft waren de mannen in het blauw toch een maatje te groot, waardoor ook FD8 al afscheid neemt van het bekertoernooi met een 9-3 verlies.

Er zijn dus vier teams van Futsal Dragten door de in beker; twee in de A-categorie (FD1 en FD2) en twee in de B-categorie (FD4 en FD5). In die A-categorie zijn er nog 30 teams over die de koker van de loting in gaan, en in de B-categorie zal er een extra ronde gespeeld worden. Wanneer er geloot gaat worden voor de volgende ronde is nog niet bekend.