Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

Tweemaal competitie- en driemaal bekervoetbal

Gepubliceerd op 16-12-2023

Deze laatste voetbalweek van het jaar stond in het teken van bekervoetbal. Daarnaast werden er ook nog twee (uitgestelde) competitiewedstrijden gespeeld.

In de anderhalve competitie, die Futsal Dragten 4 in de 1e klasse speelt, was het maandag al de tweede keer dat men tegen Grijpskerk 1 speelde. Leed men twee maanden geleden in sporthal De Bokkediek met 11-5 een gevoelige nederlaag, nu had FD de zaken beter voor elkaar, hoewel een korte fase in de eerste helft hen achteraf fataal bleek. Met vijf Grijpskerker goals binnen een tijdsbestek van acht minuten stond er een vrijwel onoverbrugbare 6-1 op het scorebord. Daartegenover stonden Dragtster pogingen, waarbij enkele keren paal en lat in de weg stonden. Met 7-4 als ruststand gloorde er misschien toch nog enige hoop om alsnog een goed resultaat te behalen. Ondanks nog twee tegendoelpunten had Dragten in de tweede helft het betere van het spel. Echter was opnieuw de paal tweemaal een spelbreker en sloeg de vermoeidheid aan het eind toe, omdat men slechts één wissel beschikbaar had. Toch lukte het om in de laatste vijf minuten de eindstand naar 9-7 te brengen. Meer zat er echter niet in.

Tweedeklasser Futsal Dragten 5 was vrijdagavond het enige thuisspelende team. Onder toeziend oog van veel publiek ontving men Blauw Wit’34 5, uitkomend in de 3e klasse. Hoewel het in de competitie nog niet naar wens gaat, mochten de Dragtsters zich in het bekertoernooi opmaken voor de wedstrijd in de 4e ronde. De Friese hoofdstedelingen openden in de 10e minuut de score, waarna Dragten een kleine tien minuten later de achterstand met twee goals binnen anderhalve minuut ombogen naar een 2-1 voorsprong. De erg lang durende extra tijd was voor Blauw Wit precies genoeg om de ruststand op 2-2 te bepalen. In de tweede helft ging het in eerste instantie ook gelijk op. De 3-2 werd al snel beantwoord met een nieuwe gelijkmaker (3-3), maar daarna was het ‘Dragten-time’. Een nieuwe voorsprong werd gevolgd door een benutte penalty en het mooiste doelpunt van de avond: vanaf zo’n veertien meter werd de bal met een halve boog in de rechterbovenhoek geplaatst. In de laatste minuten werd de score zelfs nog uitgebreid naar 8-3. Na het laatste fluitsignaal werden de spelers vanaf de tribune met veel gejuich en applaus gefeliciteerd met het bereiken van de volgende ronde.

Futsal Dragten 4 had voor hun bekerwedstrijd de omgekeerde route afgelegd. Bij Futsal Frisia 2 uit Leeuwarden waren de verwachtingen vooraf op z’n zachtst gezegd niet al te rooskleurig. Door afwezigheid van meerdere spelers waren er slechts vijf spelers beschikbaar om de strijd aan te gaan. Na de 0-1 volgde al snel de gelijkmaker, maar nog voor rust wist Dragten een nieuwe voorsprong te nemen. Net zoals in de wedstrijd van afgelopen maandag was de paal weer een sta-in-de-weg, waardoor een uitbreiding van de voorsprong achterwege bleef. In de tweede helft was het voornamelijk tegenhouden. Logischerwijs kwam de vermoeidheid om de hoek kijken en rond de 40e minuut werd de 2-2 op het bord gezet. Maar wat Frisia ook probeerde, het lukte maar niet om de winst naar zich toe te trekken. Met enig fortuin werd in de laatste minuut nog de bal van de lijn gehaald. Met deze stand volgde de noodzakelijke penaltyserie. Daarin ontpopte de Dragtster keeper zich als man van de wedstrijd door tweemaal een schot te keren en zelf de laatste en beslissende strafschop tegen het net te schieten. Met 3-4 als resultaat is ook FD 4 door naar de laatste 16.

In de A-categorie werden afgelopen week al de 1/8 finales afgewerkt. Daarin speelde Futsal Dragten 1 tegen zvv Urk 2, de competitiegenoten van FD 3. En om nog een extra link tussen beide clubs te leggen: in de 1e ronde had Urk 2 met de kleinst mogelijke score Futsal Dragten 2 verslagen (0-1). Op Urk speelde FD 1 een goede eerste helft en nam daarin een 0-3 voorsprong, waarna de gastheren vlak voor rust via een vrije trap tegen scoorden. In de tweede helft kwam Urk sterk terug en trok met twee doelpunten de stand weer gelijk: 3-3. Het duurde niet lang, voor Dragten met 3-4 een nieuwe voorsprong nam. Daarna werd het onduideiljk: een tweede gele kaart voor een Urker speler werd hen fataal. In overtal nam Dragten in de 47e minuut met de 3-5 een voorschot op de overwinning. Volgens de regels zou Urk weer met vijf man mogen spelen, maar dat werd door de scheidsrechter niet toegestaan. Toch lukte het Urk om de achterstand in de slotminuut te verkleinen naar 4-5. Er was echter geen tijd meer om het alsnog op strafschoppen te laten uitdraaien. Daarmee was FD 1 het derde Dragtster team, dat overwintert in de beker! 

De mannen van Futsal Dragten 7 hebben het de laatste weken even niet. Na een goede competitiestart met twee overwinningen stokte het ineens en werden er in de vijf wedstrijden daarna slechts twee punten gepakt. Vrijdagavond stak men de provinciegrens over voor de uitwedstrijd tegen Futsal Marum 3. Deze zgn. ‘zes puntenwedstrijd’ werd een domper voor de Dragtsters. Marum kwam in de eerste helft op een 3-0 voorsprong en het lukte Dragten niet om het net te vinden. In de tweede helft lukte dat slechts eenmaal. Maar ook Marum wist nog tweemaal toe te slaan. FD 7 lijkt na deze 5-1 toe aan het kerstreces.

En zo kwam er een einde aan de eerste seizoenshelft. Futsal Dragten legt de ballen en kleding voor korte tijd in de kast en gaat genieten van een paar weken rust om zich op te laden voor de hervatting, halverwege januari. De kerstdagen en jaarwisseling zal door iedereen op zijn eigen manier gevierd worden, waarbij het woord ‘bezinning’ op velerlei manieren zal worden uitgelegd.

We wensen iedereen daarin een goede periode en zien elkaar weer in 2024!