Zaalvoetbalvereniging Futsal Dragten

We zijn alweer los!

Gepubliceerd op 03-09-2022

Het vorige seizoen is eigenlijk nog maar net afgelopen en we beginnen alweer met jaargang 2022/2023. Traditiegetrouw start het seizoen dan met bekerwedstrijden en daarvoor kwamen deze week negen teams in actie.

Futsal Dragten 4 mocht dit seizoen het spits afbijten met een bekerwedstrijd tegen derdeklasser Golden Oldies 1 uit De Westereen. Dat het met ‘het vierde’ wel goed zat, was drie dagen eerder al gebleken. Tijdens een toernooi in Hoogeveen, met teams uit de Topklasse, Hoofdklasse en 1e klasse, had men tot verbazing van iedereen - en ook zichzelf - de finale bereikt. Dat die wedstrijd niet winnend kon worden afgesloten was zeker geen schande. Topklasser PKC 2 revancheerde zich van het verlies in de poulewedstrijd en won het toernooi. De vechtlust en dadendrang van die vrijdagavond had men meegenomen naar de wedstrijd in de Sikkemahal. Met een overrompelende 0-6 voorsprong werd de eerste helft afgesloten. Na de korte pauze kwam Golden Oldies weer enigszins terug in de wedstrijd, maar echt spannend werd het niet meer. De tweede ronde in het bekertoernooi is voor FD 4 een feit na de 5-9 overwinning.

Hoofdklasser Futsal Dragten 3 mocht ook op maandagavond aan het werk. Zij werden ontvangen door competitiegenoot Grijpskerk 1. Dit werd een wedstrijd met twee totaal verschillende helften. Het initiatief kwam van de thuisploeg, ondanks dat FD ook meerdere plaagstootjes uitdeelde. Met een ‘zuinige’ 2-1 voorsprong kon de thuisploeg zeker niet achterover leunen. En dat bleek ook wel na de hervatting. FD 3 nam het heft in handen en het spel kantelde volledig. Grijpskerk stond na de snelle gelijkmaker en nóg een tegendoelpunt ineens op achterstand, wat men niet meer kon herstellen. Dragten liep vervolgens uit naar een heerlijke 2-6, waarna de scheidsrechter voor het laatst floot en de naam “Futsal Dragten 3” opnieuw in de koker zit.

Op woensdagavond was ‘de vuurdoop’ voor Futsal Dragten 8. Als nieuwe loot aan de FD-boom ging men op bezoek bij ’t Fean’58 1 en speelde daar een voortreffelijke wedstrijd. Met fris en aantrekkelijk voetbal werd het de thuisploeg behoorlijk lastig gemaakt en het wachten was op het eerste doelpunt. Die viel echter plots aan de andere kant, waardoor de Feansters op voorsprong kwam. Met deze 1-0 werd ook de rust bereikt. De tweede helft werd vol goede moed hervat, maar na enkele minuten kwam FD op een 2-0 achterstand en gezien het spelbeeld was deze tussenstand redelijk geflatteerd. Zeker, toen halverwege de tweede helft ook nog de 3-0 viel. De gedachte dat de bekerwinst al zo goed als binnen was, bleek een misvatting. Eindelijk viel voor Dragten de bal een keer tussen de palen in plaats van er tegenaan en met nog tien minuten op de klok werd vol op de aanval gespeeld. Het tweede doelpunt kon niet uitblijven en die viel dus ook. In de laatste minuten van de wedstrijd was het een en al spanning en net voor de tijdklok werd stilgezet, viel de meer dan terechte gelijkmaker. Met 3-3 als eindstand moesten strafschoppen bepalen wie uiteindelijk als winnaar van het veld zou stappen. Na maar liefst twaalf penalty’s voor beide teams en de score 9-10 konden de handen bij FD 8 omhoog. Niemand zal kunnen ontkennen dat deze overwinning meer dan terecht was.

Ondertussen was in Drachten de bekerwedstrijd bezig tussen Futsal Dragten 2 en Inter Maluku uit Assen. Beiden zullen elkaar in de loop van het seizoen nog tweemaal tegenkomen in competitieverband. Nu gold echter alleen de winst om de tweede ronde te bereiken. In een aantrekkelijke wedstrijd vol spanning leek FD aan het langste eind te trekken door in de slotminuut de 5-4 te scoren. Die laatste minuut bleek echter langer dan 60 seconden te duren en daarvan profiteerden de gasten. Met een laatste krachtsinspanning slaagde men er in alsnog de 5-5 te noteren. Ook in deze wedstrijd waren dus penalty’s nodig om een winnaar aan te wijzen. Daarin waren de Assenaren koelbloediger en met 2-4 kwam een voortijdig einde aan de strafschoppenserie en voor Dragten dus ook het bekertoernooi.

Futsal Dragten 7 kwam vervolgens het veld op voor hun eerste competitiewedstrijd tegen sv Marum 3. Dit werd een wedstrijd waarin FD steeds achter de feiten aanliep. Men kwam tot twee keer toe snel terug na een achterstand en de 2-2 bij rust zou een spannende tweede helft kunnen opleveren. In dit tweede bedrijf kwam Marum voor de derde keer op voorsprong. Met soms kunst- en vliegwerk wist men deze voorsprong lang vast te houden en zelfs uit te breiden naar 2-4. Voor de derde keer in deze wedstrijd beantwoordde FD de tegentreffer vrij snel met een doelpunt. Met een meespelende keeper stonden de vijf FD’ers bijna bij de 6-meterlijn van hun tegenstander. Ongelukkig balverlies zorgde er voor dat Marum met een counter ongestoord naar de overkant kon lopen om de eindstand op 3-5 te bepalen.

De vrijdagavond was gevuld met vijf bekerwedstrijden. Futsal Dragten 1 was naar Stiens afgereisd om aan te treden tegen Avanti 1. Ook deze wedstrijd zat ook vol met spanning en een groot gehalte aan onvoorspelbaarheid. Met 2-2 als ruststand kon het nog alle kanten op en dat bleek ook wel. De nipte 4-5 winst voor de Dragtsters werd met een diepe zucht van opluchting welkom geheten.

Op hetzelfde moment mocht Futsal Dragten 5 in het Drachtster Sportcentrum aantreden voor de uitwedstrijd bij ONT/CHZ 1. Het leek wel afgesproken werk, want ook in deze wedstrijd stond halverwege de wedstrijd de 2-2 ruststand op het bord. Daarna nam ONT/CHZ de leiding weer in de wedstrijd om die ook niet meer uit handen te geven. Met 5-3 als einduitslag is het bekertoernooi voor ‘het vijfde’ helaas voorbij.

Het ‘nieuwe’ Futsal Dragten 6 was daarna aan de beurt in dezelfde hal. Nu waren de rollen echter omgedraaid, voor wat betreft het thuisspelend team, want opnieuw was de tegenstander een team in het geel-zwarte tenue van ONT/CHZ. Het jonge ONT/CHZ 6 liet zich van hun beste kant zien en de 3-3 ruststand was terecht te noemen. In de tweede helft vielen er nogmaals zes doelpunten te noteren, maar aan het eind van de wedstrijd bleek het niet opnieuw een gelijke verdeling. De gasten liepen met omhoog geheven handen van het veld na de 5-7 overwinning.

Futsal Dragten 10 had gezien de reistijd al een hele wedstrijd gespeeld, toen ze uiteindelijk aankwamen in Het Activum in Hoogeveen. Daar stond tweedeklasser HZVV 1 klaar om het de Friezen lastig te maken. Dat lukte maar gedeeltelijk, want de Dragtsters gaven de hele wedstrijd uitstekend verweer. Ook al wonnen de gastheren met 6-3, het zal hen zeker geen geruststellend gevoel geven.

De aantrekkingskracht van Futsal Dragten werd nog maar eens duidelijk door de aanmelding van nóg een enthousiaste groep vrienden die onder de naam Futsal Dragten 9 ook voor het eerst in de zaal aantraden voor een officiële wedstrijd. Toevalligerwijs bleek ook de tegenstander van vanavond een ‘groentje’, luisterend naar de naam Drachtster Boys 4. Het was voor beide teams af en toe wel even goed opletten om de specifieke zaalvoetbalregels en -tactieken op de juiste manier toe te passen, maar gaandeweg de wedstrijd werd een heerlijke pot voetbal op de mat gelegd. Na een 2-0 voorsprong kwamen de gasten toch weer langszij en leek de wedstrijd te eindigen in een gelijkspel. Zo’n twee minuten voor tijd konden de gasten de bal niet uit hun eigen strafschopgebied wegwerken, waar Futsal Dragten uitstekend van wist te profiteren. De bal werd langs de keeper tegen het net gewerkt en even later bleek deze 3-2 ook de eindstand te zijn.

Futsal Dragten 7 zou pas volgende week haar bekerwedstrijd spelen tegen ’t Fean’58 2. Dit team meldde zich echter af, waardoor FD 7 automatisch door is naar de tweede ronde in het bekertoernooi.

Komende week begint dan echt de competitie met meteen al aantrekkelijke wedstrijden op het programma. Daarbij speelt FD 6 meteen al twee wedstrijden binnen drie dagen.